šareno i ukusno
ŠPANSKA PITA ĆE BITI MEKANA SAMO AKO U NJU DODATE 1 SASTOJAK: Malo ko je ZNAO da se u tome KRIJE CAKA
Iako su sastojci za špansku i carsku pitu veoma slični, neke razlike ipak postoje
Carska i španska pita su dve najčešće brze pite koje se spremaju na našim prostorima. Svaka domaćica ima svoje recepte za pripremu ovih specijaliteta koji mogu da budu posluženi kao doručak, večera ili predjelo na svečanoj trpezi.
Iako su sastojci za špansku i carsku pitu veoma slični, neke razlike ipak postoje. Tako se carska pita najčešće sprema sa jogurtom i sirom, dok u špansku pitu idu mleko, kiseli krastavčići, šunka, kačkavalj i pavlaka.
Sastojci:
- 3 jaja
- šolja ulja (mera je šolja od 180 mililitara)
- šolja mleka
- 2 šolje brašna
- kesica praška za pecivo
- 100 g šunke
- 5 kiselih krastavčića
- 100 g kačkavalja
- pola čaše pavlake
- so (po ukusu)
Priprema:
Iseckajte šunku, krastavčiće i kačkavalj na sitne kockice.
U činiju razbijte jaja, umutite ih viljuškom, dodajte brašno, prašak za pecivo, mleko, ulje i malo soli, pa sve dobro izmešajte tako da nema grudvica. Potom u smesu dodajte iseckanu šunku, krastavčiće i kačkavalj, još jednom dobro promešajte i sipajte u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Pitu pecite u rerni na 180 stepeni dok ne porumeni. Izvadite tepsiju iz rerne, premažite pitu pavlakom, pa je vratite u isključenu rernu još pet minuta.
Kad se prohladi, secite na kocke i služite.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)