SAVRŠENO
TRADICIONALNI KOLAČ ZA USKRS: Priprema se NOĆ PRED PRAZNIK, unutra je SUVO VOĆE
Ovaj kolač vole sve generacije, a priprema se noć pred praznik
Kolač za Uskrs od testa i suvog voća - vazdušasto, mekano i fino slatko! Svako ko ga proba, rado će poželeti još!
Mekano, vazdušasto i puno slasti! Da li ste čuuli za kulič? Ovaj ruski tradicionalni kolač za Uskrs je kombinacija savršenog testa, suog vića i finih preliva po vašoj želji. Možda vas podseća na božićni kolač sa suvim voće, ali se testo priprema potpuno drugačije.
Oko njega možete poređati ofarbana jaja i staviti ga u središte trpeze - učiniće praznike slatkim i magičnim. Ovaj kolač vole sve generacije, a priprema se noć pred praznik.
Recept za kulič
Sastojci:
1 kg brašna
1,5 šolja mleka
6 jaja
300 g putera
2 šolje šećera
50 g kvasca
1/2 kašičice soli
150 g suvog grožđa
150 g kandiranog voća
50 g seckanih badema
3 kesice vanilin šećera
Priprema:
Zegrejte mleko, ali ne da proključa, pa u njega stavite kvasac da se istopi. Ostavite da odstoji oko ‚10 minuta, pa kad uskisne pomešajte sa četiri šolje brašna, a u testo dodajte rastopljeni puter, penasto umućena žumanca sa šećerom i šne od belanaca i so.
Sve dobro mešajte dok se potpuno ne sjedini. Dobijenu grudvu testa premažite puterom sa svih starna. Prekrijte i ostavite tokom noći u frižideru. Ujutro premesite testo sa ostatkom brašna, ostavite ga da odstoji još 30 minuta, pa dodajte u testo suvo grožđe, kandirano voće i bademe. Testo stavite u kalup podmazan puterom i posut prezlama, pa ga ostavite da nadođe još oko sat vremena. Premažite kolač žumancetom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko sat vremena. Povremeno proverite da li je gotov - možete čačkalicom proveriti da li je iznutra pečeno.
Po želji, možete ga preliti čokoladnom ili bvelom glazurom, čokoladnim mrvicama, poređati voće ili sipati sirup od karamela.
(Espreso/Sensa)