Jaja, Foto: Stefan Stojanović

obratite pažnju

KOLIKO DUGO MOGU DA STOJE JAJA POSLE VELIKOG PETKA? Doktorka razrešila dilemu!

To što jaja u prodavnicama stoje van frižidera je zbunilo mnoge

Objavljeno: 14.04.2023. 14:05h

Bliži se Uskrs, što znači da će jaja da budu deo svake trpeze,a kako se pravilno odlažu i upotrebljavaju jaja objasnila je ranije za RTS prehrambeni tehnolog dr Ana Kalušević.

Stručnjak Ana Kalušević, objasnila je na RTS-u da li su jaja koja stoje van frižidera bezbedna i koliki im je rok upotrebe. A budući da se bliži najveći hrišćanski praznik, ovo su veoma dragocene informacije.

Da li je bezbedno da jaja stoje van frižidera?

To što jaja u prodavnicama stoje van frižidera je zbunilo mnoge, međutim, to je apsolutno u skladu sa svim pravilnicima.

"Jaja mogu da stoje na temperaturi iznad pet stepeni i bez bojazni da će biti nekih mikrobioloških problema, zapravo rok trajanja je identičan, a to je 28 dana, tako da ako pogledate na kornetima, jaja koja su u frižideru i ona koja su van, a tu bih i naglasila da iako temeratura nije propisana pravilnikom maksimalna ne bi trebalo da bude previsoka, tako da do nekih 15-20 stepeni je nešto što veterinarski inspektori uglavnom preporučuju.

Kada kupimo takva jaja možemo da ih stavimo u frižider, kada kupimo jaja koja su već u hladnom lancu, u frižideru, ne bi trebalo da ih stavljamo na sobnu temperaturu, već, takođe, da nastavimo hladni lanac, odnosno da ostanu u frižideru. Sva istraživanja koja su rađena po pitanju mikrobiološke stabilnosti jednih i drugih jaja pokazala su da nema razlike u mikrobiološkoj slici između hlađenih i ovih kojih stoje preko pet stepeni, tako da je to apsolutno bezbedno.

A i ekonomski opravdano i ljudi ne bi trebalo da izbegavaju takva jaja, koja su van frižidera. Jedino je važno da ih ne peru, ne čiste, zato što će onda skinuti vrlo važnu opnu, odnosno membranu koje jaje prirodno ima, koje mi ne možemo da vidimo, ali ono nam omogućava da salmonela i slilni mikroorganizmi ne prodru kroz ljusku.

I generalno kada to jaje kuvamo, pržimo, tu nema bojazni da će se desiti salmonela i generalno druge bakterije koje su takvog tipa da će na temperaturama preko 60 stepeni biti apsolutno inaktivisane, i kuvano jaje nam je sigurnost da kako god da je jaje bilo čisto predhodno ili prljavo, da je bezbedno za konzumaciju", objasnila je doktorka.

FOTO: Printscreen/Youtube/ SurpriseFunTV
FOTO: Printscreen/Youtube/ SurpriseFunTV
FOTO: Printscreen/Youtube/ SurpriseFunTV
FOTO: Printscreen/Youtube/All brilliant - easy!
FOTO: Printscreen/Youtube/All brilliant - easy!

Koliko dugo mogu posle Velikog petka da stoje jaja?

Budući da se jaja farbaju na Veliki petak, često se dešava da stoje jako dugo u činijama na sobnoj temperaturi, zato je doktorka objasnila koliko dana je preporučljivo da stoje nakon farbanja.

"Sedam dana nakon Vaskrsa bi bio maksimum, ali ako smo čuvali jaja na hladnom, odnosno u frižideru, nekih 5-7 dana je preporučeno, međutim, nama se često dešava da te činije sa jajima stoje jako dugo na sobnoj temperaturi i to smanjuje taj rok trajanja, odnosno trebalo bi da iznosimo samo onoliko jaja koliko će porodica upotrebiti, znamo da gde su deca tu se razbije mnogo više jaja, pa ta razbijena jaja, takođe imaju kraći rok trajanja, znači ona ne mogu nikako 7 dana, znači trebalo bi ih pojesti u naredna 2, maksimum do 3 dana. Predlog je da tokom obroka iznesete i da što više bude u frižideru ili bar u nekoj veoma hladnoj prostoriji."

Oznake na jajima

Jaja imaju svoju oznaku, a svaka oznaka se odnosi na određenu kategoriju.

"Jaja su kategorisana po težini, od najmanjih, S ispod 53 grama, do 63 grama je M, od 63-73 L i preko 73 je XL. I postoje veća, ali ne u Srbiji, postoje i džambo jaja, mi imamo maksimalno do XL, i uz to stoji oznaka o, 1, 2 ili 3 koja govori o uzgoju."

o- jaja iz organskog uzgoja

1- jaja iz slobodnog uzgoja

2- jaja iz podnog uzgoja

3- jaja iz kaveznog uzgoja

Bonus video:

(Espreso / RTS / Blic žena)