recept
POSNA HRSKAVA ZELJANICA IDEALNA ZA DORUČAK NA VELIKI PETAK: Pre uvijanja pite URADITE JEDNU STVAR da bi BILA UKUSNA
Kore bogate nadevene zeljem i crnim luko oduševiće vas
Na Veliki petak obično poste čak i oni koji nikad ne poste.
Zato za doručak možete da spremite pitu od domaćih kora filovanu zeljem i crnim lukom, a istu pitu možete da spremite i za svečanu posnu trpezu.
Uskršnji post završava se u nedelju, smatra se najstrožim od sva četiri posta po pravoslavnom kalendaru. Danas možete da se napravite hrskavu pitom sa zeljem koja se pravi od domaćih kora.
A domaće kore uvek su praznik za nepca, bolje od kupovnih, ni ne spremaju se toliko komplikovano. Stari i provereni recept za pitu iz bakine sveske je pun pogodak za sve prilike. Predlažemo da pripremite i posnu krompirušu bez kora, a možete i slatku manastirku pitu, punu džema, oraha i urmi.
Vreme pripreme:
oko 45 minuta
Sastojci:
500 g brašna
300 ml tople vode
1 šoljica ulja
malo soli
1 biljni margarin
2 veze zelja
2 glavice crnog luka
Priprema:
1. Zelje očistite i kratko blanširajte, pa procedite i iseckajte, a crni luk sitno iseckajte i propržite. Sjedinite zelje i luk.
2. U posudi pomešajte brašno, so, toplu vodu i ulje. Umesite testo, pa pokrijte krpom i ostavite da odstoji 15 minuta.Razvucite testo oklagijom, pa ga premažite trećinom margarina i savijte kao knjigu, napola sa gornje strane, napola sa donje strane, napola sa leve strane i napola sa desne strane. Ostavite još 15 minuta da odstoji, pa razvucite koru i premažite drugom trećinom margarina, te ponovite postupak savijanja. Ostavite još 15 minuta da odstoji, pa ponovo razvucite testo i premažite poslednjom trećinom margarina. 3. Urolajte testo i isecite ga na pet delova. Svaki deo razvucite, pa nafilujte i opet urolajte. Ređajte u nauljen pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20 minuta.
Majke i snajke:
(Espreso/24sedam)