Pečenje, Foto: Espreso.co.rs

USKRŠNJA TRPEZA

KUVARI OTKRILI NAJBOLJI RECEPT ZA SOČNO PEČENJE ZA USKRS: Morate da dodate JEDAN SASTOJAK u TAČNO VREME

Proslavite Uskrs uz odličnu hranu i iskoristite naše recepte tako da uskršnja trpeza ove godine bude ukusnija nego ikada.

Objavljeno: 13.04.2023. 13:19h

Bez pečenja i jaja Uskrsa nema, to se zna, ali nekada je dosadno imati jedan te isti aranžman na stolu, a kuvana jaja sama po sebi nisu najprivlačnija stvar za svakoga. Evo kako da promenite recepturu i iznenadite prisutne na porodičnom ili kakvom drugom okupljanju.

Praznici generalno su dobar povod za eksperimentisanje u kuhinji, za to nam je potrebno malo želje i ljubavi prema kuvanju, trunka vremena i naravno ništa bez recepata.

Proslavite Uskrs uz odličnu hranu i iskoristite naše recepte tako da uskršnja trpeza ove godine bude ukusnija nego ikada. Uskrs je vreme slavlja i radosti, a ima li boljeg načina da započnete uskršnji ručak nego uz neko ukusno predjelo ili meze? Kako god ga vi kod kuće nazivate, znajte da vam je na svakom svečanom ručku ono neophodno.

Umak od spanaća

Umak od spanaća je odličan način da dodate malo zelenog povrća u vaš uskršnji ručak. Recept je jednostavan, a jelo se može poslužiti sa krekerima ili prepečenim hlebom.

foto: Profimedia

Satojci:

  • 450 g spanaća
  • 240 ml grčkog jogurta
  • 120 ml pavlake
  • 60 g rendanog parmezana
  • 4 glavice seckanog luka
  • 2 čena belog luka
  • so i biber po ukusu
foto: Printscreen/TikTok/ cravingsbychrissyteigen

Priprema:

Spanać operite i blanširajte u vreloj vodi svega minut. Ocedite ga i isperite hladnom vodom. U blenderu izmešajte oceđeni spanać, grčki jogurt, pavlaku, parmezan, mladi luk, beli luk, so i biber. Ohladite namaz u frižideru najmanje 30 minuta pre serviranja.

Punjena jaja

foto: Profimedia

„Đavolja jaja” su klasično predjelo koje je savršeno za svaku priliku, uključujući i uskršnji ručak. Taj recept klasičnom jelu dodaje balkanski šmek uz dodatak ajvara.

Sastojci:

  • 6 tvrdo kuvanih jaja
  • 30 g majoneza
  • 15 g ajvara
  • 15 g senfa
  • 5 g seckane mirođije
  • so, biber, aleva paprika po ukusu
foto: Profimedia

Priprema:

Tvrdo kuvana jaja isecite na pola i izvadite žumanca. U činiji pomešajte žumanca, majonez, ajvar, senf, mirođiju, so i biber, dok ne postane glatko. Kašikom vratite smesu u belanca. Pre serviranja pospite malo paprike na jelo.

Pečenje

foto: Printscreen/Youtube/Today's lunch Minja Stanisavljevic

Pečenje je tradicionalno zastupljeno na uskršnjim trpezama na našim prostorima. Njemu retko šta može da parira po pitanju oduševljenja koje će izazvati kod svih prisutnih. Čim osetimo miris sveže pečenog, kvalitetnog mesa, znamo da je u pitanju posebna prilika. Zato je ovo jelo idealno za Uskrs. Najbolje od svega je što su šanse da omanete minimalne, skoro svi ga vole.Sastojci:

  • kg teleće/svinjske plećke
  • so, biber po ukusu
  • 150 ml suncokretovog ulja
  • 200 g krompira
  • 3 glavice luka
  • kašika običnog brašna
  • decilitar teleće supe
  • grančica ruzmarina
foto: Profimedia

Priprema:

  1. Odvojte meso od kosti, raširite ga na dasku i dobro istucite tučkom iznutra. Posolite i pobiberite, pa savijte meso u rolat i povežite kanapom. Tako pripremljeno meso stavite u tiganj sa dobro zagrejanim uljem i pržite oko pola sata, dok ne porumeni sa svih strana.
  2. Opran i oljupten krompir dodajte uz crni luk isečen na kolutiće koje ste prethodno ispržili na puteru. Posolite, pobiberite i stavite u zagrejanu rernu na 200°C i pecite dok meso ne omekša. S vremena na vreme prelijte ga sokom od teleće supe.

KAKO DA OČISTITE ORGANIZAM OD PRAZNIČNOG PREJEDANJA? Samo OVO vas može spasiti od prekomerne hrane (VIDEO):

(Espreso/Srećna republika)