savršen zalogaj
BAKLAVA SA ORASIMA PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Pripremite je za VELIKI PETAK, samo ova je ORIGINALNA
Jednostavan kolač koji se brzo sprema
Sutra je Veliki petak, najtužniji dan za Hrišćanske vernike. Farbaju se jaja i sprema trpeza za Uskrs, ali se takođe priprema i svečani ručak za taj dan.
Sa obzirom da se tog dana posti, evo jednog posnog slatkiša koji svi volimo. Pripremite baklavu na način na koji su to radile samo naše bake.
Kad se uželimo nečeg slatkog, izbor najčešće pada na baklave ili tulumbe, jer su prelivene sirupom i posle samo nekoliko zalogaja mogu da utaže želju za šećerom. Ovi kolači koji su nekada krasili izloge poslastičarnica nepravedno su pali u zaborav, a na njihovo mesto su došle kremaste poslastice, kolači i torte za čiju je pripremu potrebno mnogo vremena.
Ako ste se uželeli proverenih starinskih kolača, napravite baklavu od gotovih kora, sa orasima, prelivenu slatkim sirupom.
Sastojci:
500 gr tankih kora za pitu
400 gr šećera
300 gr oraha
100 ml ulja
dve kesice vanilin šećera
1 limun
Priprema:
Sameljite orahe, a tepsiju premažite uljem. Na dno tepsije stavite dve kore, poprskajte ih uljem, sipajte malo mlevenih oraha, pa stavite novu koru koju ćete takođe poprskati uljem. Ređajte tako kore poprskane uljem i mlevene orahe dokle god ih sve ne utrošite.
Poslednje dve kore samo poprskajte uljem, pa isecite baklavu oštrim nožem i stavite da se peče na 180 stepeni dok ne porumeni.
Kad se baklava ispeče i prohladi, spremite sirup. U šerpu sipajte šećer, vanilin šećer i oko 300 mililitara vode, pa kuvajte dok ne proključa.
Potom u sirup sipajte sok od jednog limuna, ostavite još malo da zapeni na ringli, pa tako vrelim sirupom zalijte baklavu i ostavite da odstoji nekoliko sati.
Prijatno!
Majke i snajke:
(Espreso/Telegraf)