Doboš torta, Foto: Printscreen/Youtube/Just. sweet. sladjano

njam njam

OVA TORTA JE KRALJICA PRAZNIČNE TRPEZE: Srbi se u njoj DAVE, ne postoji KREMASTIJA, poludećete za RECEPTOM

Toliko je kremasta da ćete poželeti samo nju da napravite

Objavljeno: 12.04.2023. 19:48h

Od ove torte će vam krenuti voda na usta.

Toliko je kremasta da ćete poželeti samo nju da napravite.

Deca i odrasli će se oduševiti sa receptom.

foto: Printscreen/Youtube/Just. sweet. sladjano

Sastojci

Kore:

9 jaja

9 kašika šećera

9 kašika brašna, ne prepunih

1 kesica vanilin šećera

foto: Printscreen/Youtube/Just. sweet. sladjano

Fil:

6 jaja

200 g šećera

200 g čokolade

200 g margarina ili putera

2 kesice vanilin šećera

Glazura:

foto: Printscreen/Youtube/Just. sweet. sladjano

200 g šećera

Napravite preukusnu kremastu Doboš tortu.

Priprema

Kore: Umutiti belanca, pa dodati običan šećer i vanilin. Mutiti dok se šećer ne istopi. Nakon toga dodavati žumanca, jedno po jedno. Kada se smesa dobro umuti, dodati brašno i lagano izmešati. Od ove količine ispeci 8-9 kora na prevrnutom plehu. Kore bi trebalo da budu okrugle, ali jednostavnije je i brže peći u većem plehu, pa seći ih na pola ili na tri dela.

foto: Printscreen/Youtube/Just. sweet. sladjano

Fil: Umutiti jaja sa šećerom, pa kuvati na pari 10-15 minuta kada provri. Nakon toga dodati čokoladu i kuvati dok se čokolada ne istopi. Dodati vanilin šećer. Kada se fil malo prohladi, dodavati po malo putera ili margarina i mešati dok se ne istopi. Kada se stavlja margarin, fil ne treba da bude skroz hladana, priblizno oko 40 stepeni. Fil ne treba mutiti mikserom da ne ni posvetleo. Mešati varjačom dok se sastojci ne sjedine.

Kore filovati kada se fil ohladi i stegne. Glazuru napraviti uobičajeno. Upržiti šećer na laganoj vatri, ali voditi računa da šećer ne pregori. Preliti preko torte. Dok je još vruća glazura, zaseći vrelim nožem. Ukrasiti po želji.

Bonus video:

(Espreso/Recepti.com)