MORATE ZNATI
OVAKO LESKOVČANI PRAVE MUĆKALICU: Manje je masnija, a TRIK je u jednom dodatku (RECEPT)
Danas za ručak vam predlažemo ovu čuvenu leskovačku mućkalicu:
Senzacija ukusa, ručak kome će se svi oduševiti, a sigurno će svako hteti još!
Tradcionalni specijalitet sa juga Srbije je nastao potpuno spontano, a u originalnom receptu se koristi meso sa roštilja i to što više vrsta to bolje. Dobro se začini i krčka u paradajz sosu i sa pečenim paprikama. Leskovačka mućkalica je jelo koje niko ne odbija, a priprema nije nimalo zahtevna. Naš današnji predlog za ručak je da napravite čuveni specijalitet, ali sa karabatakom. Ima manje masnoće, a tečni dim (aromatičan začin) daje poseban šmek. Uživajte!
Sastojci:
- 960 g karabataka (bez kostiju)
- 1 kašičica dimljene mlevene paprike
- 1,5 kašičica tečnog dima
- oko 30 ml maslinovog ulja
- 220 g dimljene slanine
- 4 crna luka
- 1 glavica belog luka
- 1 veća crvena ljuta papričica
- 10 pečenih paprika iz tegle
- 3 suve paprike
- 1 konzerva seckanog pelata
Priprema:
Meso isecite na kockice, pa posolite i pobiberite. Ispržite u tiganju na malo ulja, a bilo bi super da imate gril tiganj. Zatim izvadite, pa pospite mlevenom paprikom i poprskajte tečnim dimom i promešajte. Vratite u tiganj na još minut, dva i opet izvadite. U dublju šerpu sipajte seckanu slaninu i malo maslinovog ulja, pa propržite. Zatim je izvadite iz šerpe i propržite sitno seckani crni luk. Kada luk omekša dodajte sitno seckani beli luk, seckanu ljutu papričicu i iseckanu suvu papriku (koju ste prethodno držali u vodi da omekša). Kada sve omekša dodajte i meso, a na kraju i seckanu pečenu papriku i pelat. Sipajte šoljicu vode i ostavite da proključa. Onda poklopite i smanjite temepraturu. Kada skroz omekša gotovo je.
(Espreso/Stvarukusa)