spremite je
OVAKO SE SPREMA POSNA POGAČA KOJA MORA BITI NA STOLU ZA VELIKI PETAK: Svaka DOMAĆICA treba da je NAPRAVI
Pečenu pogaču izvaditi i ” umiti”, to znači premazati sa malo vode, zamotati u krpu ili blago pouljiti i ostaviti do služenja
U potrazi za spektakularnim ukusima i izgledom hrane koju pripremamo čini se da smo zaboravili da je jednostavnost ključ svakog dobrog jela. Takav je slučaj i sa pogačom, nekada obaveznom namirnicom na trpezama širom Srbije.
Iako je mnogo onih koji će reći da je najbolja pogača nezamisliva bez putera (ili biljnog margarina), jaja i sira, vremešnije domaćice neće se složiti sa njima. One će uvek isticati da se najbolja pogača mesi od najjednostavnijih sastojaka koje svi uvek imamo u kući.
Upravo takav recept vam i donosimo - posnu pogaču od brašna, soli, vode, ulja, šećera, kvasca i kima.
Ukoliko ne volite kim, pogaču možete posuti susamom ili nekim osušenim začinskim biljem - bosiljkom, mirođijom, belim lukom u prahu...
Sastojci:
600 g brašna
300 ml vode
20 g svežeg pekarskog kvasca
2 kašike ulja
1 kašika šećera
so
kim
Priprema:
Sipajte vodu u šerpicu, stavite je na ringlu da se zagreje, pa skinite šerpicu sa vatre, u vodu dodajte izmrvljen kvasac, šećer, ulje i kašiku brašna, te sve dobro razmutite. Ostavite da odstoji pet minuta, pa potom dodajte so i ostatak brašna.
Mesite dok testo ne počne da vam se odvaja od ruku, pa ga ostavite da odstoji 15 minuta.
Okruglu tepsiju podmažite uljem ili biljnim margarinom, prebacite testo, izbockajte ga viljuškom i nožem zasecite na kvadratiće, premažite vodom, pa pospite kimom i morskom solju.
Pokrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoji još 15 minuta.
Pogaču pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok testo ne porumeni.
Prijatno!
Majke i snajke:
(Espreso/Telegraf.rs)