Kapama, Foto: Printscreen/Youtube/ Mićino Al'bas dobro
STARO JELO
STARINSKI PROLEĆNI RECEPT IZ 19. VEKA KOJI VAM JE BAKA SIGURNO SPRMALA NEKAD: Ovaj ZELENIŠ daje POSEBAN UKUS
Najukusniji prolećni recept za ručak naših baka
Objavljeno: 11.04.2023. 14:45h
Ivona Jelić
Izvorno, kapama je prolećno jelo. Veoma logično, imajući u vidu da su osnovni sastojci jagnjetina ili neko drugo meso, danas ćemo zbog finansija spremati kapamu sa piletinom, ali izbor je na vama, mladi luk i mlado zelje ili spanać – svi sastojci koji bi trebalo da budu dostupni isključivo s proleća.
Ovaj recept nam je svakako došao sa Istoka, što ne znači da se kod nas nije spremalo decenijama i tako ušlo u tradiciju.
Sastojci:
- 300g pilećeg belog mesa
- 100ml ulja
- 100g crnog luka
- 70g pirinča
- 400g očišćene blitve
- 100ml + 500ml vrele vode
- suvi biljni začini i mleveni biver po ukusu
Priprema:
- Pileće meso iseći na kockice, crni i beli luk usitniti. Iseclkati očišćenu blitvu. Pirinač isprati pod mlazom vode sve dok ona ne ostane bistra i ocediti ga.
- U dublju posudu sipati ulje da se zagreje na srednjoj temperaturi. Ubaciti iseckano meso i pržiti ga samo dok ne pobeli (bez poklapanja). Zatim dodati crni i beli luk i dinstati ih sa mesom oko pet minuta. Ubaciti pirinač i pržiti sastoojke - minuta. Dodati i blitvu, sipati 100 ml vrele vodei promešati. Nastaviti mešanje sve dok blitva ne splasne.
- Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Odgovarajuću posudu koja će ući u rernu premazati uljem (ovde je u pitanju šerpa od 26 cm). U nju izručiti sastojke. Naliti 500ml vrele vode i posuti suvim biljnim začinom i biberom po ukusu. Stvaiti posudu u rernu i pecite dok ne uvri sva tečnost.
- Poslužite sa kiselim mlekom.
Prijatno!
DR PERIŠIĆ OTKRIVA: NAJVAŽNIJE JE UŽIVATI U HRANI! Lekar dao recept za dobro zdravlje OVU NAMIRNICU TREBA IZBEGAVATI:
(Espreso/Život i zdravlje)