odlična fora
DA BI VASKRŠNJA POGAČA BILA SAVRŠENA URADITE CAKU KAO SA ŠTRUDLOM: Rezultat će vas oduševiti (RECEPT)
Vaskršnja pogača koja će vam sigurno uspeti
Bliži nam se Vaskrs, a on nikako ne može da prođe bez čuvene tradicionalne pogače.
Da bi ona bila savršena, samo pratite sledeći recept.
Za testo:
500 g brašna
20 g kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
250 ml mleka
3 kašike ulja
1 jaje
Za premaz:
100 g margarina
I još:
4 barena jajeta
1 belance
Priprema
U činiju sipati toplo mleko, izmrviti kvasac, dodati šećer i par kašika brašna. Ostaviti kvasac da se aktivira. U aktivirani kvasac dodati ulje, razmućeno jaje i promešati. So izmešati sa brašnom i dodajući u kvasac umesiti testo. Podeliti na dva dela i ostaviti da se udvostruči na toplom mestu. Svaki deo razvući u pravougaonik i premazati sa margarinom.
Uviti kao štrudlu. Delove međusobno ispreplitati i saviti u krug te prebaciti u kalup 24 cm prečnika. Ostaviti na toplom mestu da raste 1 h.Staviti 4 obarena jajeta. Premazati pogaču belancetom i posuti susamom i semenom lana, zatim staviti u hladnu rernu, pa je uključiti na 200 C. Peći da lepo porumeni.
Bonus video:
(Espreso/Recepti.com)