Sutlijaš, Foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Pažnja

OVU NAMIRNICU KONZUMIRAMO SVAKODNEVNO, NEKADA NISMO NI SVESNI DA PRETERUJEMO: Izlažemo sebe riziku MNOGIH BOLESTI

Šta se desi kada preteramo u namirnici koju većina obožava

Objavljeno: 11.04.2023. 09:51h

Naučnici dva giganta uradili su istraživanje i stručno zaključili ono što nam je oduvek bilo poznato - šećer je loš za naše zdravlje. Ali isto tako da je sve u balansu i doziranju.

Sigurni smo da vam se ništa neće desiti od štangle čokolade dnevno ali šta se dešava kada preteramo?

foto: Profimedia

Naučnici iz SAD-a i Kine su posmatrali koliko šećeri iz hrane i pića utiču na zdravstvene ishode, njih 83. Otkriveno je da prevelika konzumacija povećava rizik od 45 negativna zdravstvena ishoda, uključujući astmu, dijabetes, gojaznost, bolesti srca i depresiju, piše Mirror.

Treba pripaziti

Potvrdili su kako je depresija usko povezana s visokim unosom šećera, a prete i problemi zbog povećanog krvnog pritiska, srčanog, ali i moždanog udara.

Na kraju su zaključili da bi trebalo da budu ograničeni na oko šest kašičica dnevno te se preporučuje ograničavanje pića zaslađenim šećerima na samo jednom nedeljno.

foto: Profimedia

„Preporučujemo smanjenje konzumacije slobodnih šećera ili dodanih šećera na ispod 25 g dnevno“, rekao je Liangren Liu, autor studije i vanredni profesor u West China bolnici.

Dobra stvar je da nisu svi šećeri loši.

foto: Profimedia / Prasit Rodphan / Alamy / Alamy /

Treba istaknuti da prirodni šećeri iz voća i povrća nemaju negativan efekat na zdravlje i dolaze s dodatnim hranjivim materijama poput vlakana.

MOŽEMO ŠEĆER PO GLAVI DA POSIPAMO KOLIKO GA IMAMO! Ministar poljoprivrede tvrdi da nema potrebe za paniku:

(Espreso/Krstarica)