Pogača, Foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic
UKUSNA
POSNA POGAČA ZA VELIKI PETAK: Mekana je KAO DUŠA i TOPI SE U USTIMA, ukus će oduševiti ukućane (RECEPT)
Kada jednom probate posnu pogaču, obožavaćete je!
Objavljeno: 10.04.2023. 21:24h
> 21:26h
Marija Markovic
Ovaj recept će vam pomoći i svi će mu se oduševiti!
Sastojci
- voda - 550 ml
- kvasac - 1/2 kockice
- šećer - 2 supene kašike
- ulje - 3 supene kašike
- so - 1 supena kašika
- brašno - oko 1 kg
- maslinovo ulje - za premazivanje
Priprema:
- U 150 ml mlake vode rastvaramo kvasac i šećer sa nekoliko kašika brašna. Ostavljamo kvasac da se aktivira.
- Kad smesa nadođe dodajemo preostalu vodu, ulje i brašno sa solju. Zamesimo lepo mekano testo. Ostavljamo ga da nadođe /da se udvostruči/.
- Gotovo nadošlo testo oblikujemo po želji.
- Ovde smo oblikovali na sledeći način. Podelimo testo na tri lopte - malu, srednju i veliku. Od velike odvojimo malu loptu, od koje pravimo tri ružice.
- Najmanja lopta je za centar. Od srednje oblikujemo fitilj, uvijamo i stavljamo oko centralne lopte, a tamo gde smo vezali dva kraja, stavljamo tri ružice.
- Od poslednjeg velikog dela takođe pravimo fitilj, uvijamo i stavljamo oko prethodnog. Ostavljamo da pogača nadođe i pečemo na 180 stepeni dok ne bude gotova.
- Kad bude pečena namažemo maslinovim uljem.
(Espreso/Bonapetit)