Ukus istoka
OVAJ RECEPT MOŽETE SPREMITI U BILO KOJE DOBA DANA: Jednostavan SPECIJALITET sa BLISKOG ISTOKA, brži od BEĆARCA
Pravo sa Bliskog istoka na naše trpeze
Šakšuka, slično bećarcu, ali sa daleko kraćom pripremom, jelo sa Bliskog istoka, može se naći na trpezama arapskih naroda, od Tunisa do Libana.
Jendo od najznačajnijih jela arapske kuhinje, može se pripremati na najrazličitije načine, postoji zelena, crvena šakšuka, ali najvažnije je da je baza povrće za dodatkom jaja.
Možete da pomsilite da je slično našem satarašu ili bećarcu, jer su sastojci skoro pa identični. Ali, nije… ukus je potpuno drugačiji. Kumin daje fantastičaan šmek a jaje poširano u ovakvom sosu ima potpuno drugačiji ukus.
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- nekoliko kašika maslinovog ulja
- 1/2 crvene paprike
- 500 g svežeg paradajza ili jedna konzerva seckanog paradajza
- 1/2 kaašičice kumina
- 1/2 kašičce soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1/4 kašičice kajenske paprike (zamenite je ljutom tucanom ako je nemate)
- 4 domaća jaja
- malo fete, po želji
- sveži peršun
Priprema:
Sitno seckani crni luk i sitno seckani beli luk, uz dodatak soli, propržite na maslinovom ulju da omekšaju. Dodajte papriku i pržite nekoliko minuta da paprika blago omekša. Dodajte začine pa kratko propržite. Zatim, dodajte sitno seckani paradajz koji ste prethodno oljuštili, ili stavite seckani paradajz iz konzerve ukoliko mu nije sezona. Krčkajte 10-15 minuta da se salsa lepo ukrčka. Probajte pa dodajte začine ukoliko je potrebno.
Zatim, varjačom napravite 4 udubljenja u koja će doći jaja. Svako jaje pažljivo razbijte u svoje udubljenje, posolite i poklopite. Krčkajte dok se jaje ne skuva onoliko koliko želite. Sklonite sa vatre i servirajte uz sveži peršun i nekoliko komadića fete, po želji.
(Espreso/Milin kuvar)