JELOVNIK STARE SRBIJE
OVU HRANU JE CAR DUŠAN NAJVIŠE VOLEO DA JEDE: Jedna namirnica je bila NEIZBEŽNA na SRPSKOM DVORU
Neki poznati srpski recepti datiraju još iz 13. veka
Srbi imaju veliku i bogatu tradiciju. I dan danas se hvalimo da su naši carevi jeli zlatnim priborom dok širom sveta ljudi nisu znali šta su kašika i viljuška. Tradicija stara vekovima se i danas pamti.
Znamo dakle čime su naši preci ali ostaje šta smo jeli. Neki poznati srpski recepti datiraju iz 13. veka.
Da li ste se nekada pitali kako je izgledao jelovnik srednjovekovne vlastele u vreme kada gomila povrća (na čelu sa krompirom koji je u Srbiju stigao tek na početku XIX veka) bila nepoznata?
Na dvoru prvog srpskog cara, Dušana Nemanjića koji je državu proširio do neslućenih razmera, dobre hrane nije nedostajalo. Sa velikom teritorijom stigli su i novi začini, nove vrste mesa, do tada nepoznati recepti…
Hrana je imala veliku važnost na Dušanovom dvoru, a o kvalitetu onoga što su car i njegovi najbliži jeli brinuo se jedan vredni mladić – stavilac Lazar Hrebeljanović (da, upravo onaj koji će kasnije postati najvoljeniji srpski knez koji je na Kosovu polju stao na crtu turskim osvajačima).
No, vratimo se hrani!
Na dvoru se jelo mnogo mesa – divljač, riba, pernata živina, suvo meso i naravno, slanina! Naročito je cenjeno bilo ovnovsko meso, a sa primorja se na dvor donosila i morska riba, hobotnice, kao i usoljena ikra.
VERNICI SPC DANAS OBELEŽAVAJU TUCINDAN: Šta nikako ne bi trebalo da radite na ovaj praznik (KURIR TELEVIZIJA):
(Espreso/Nportal)