Pogača, Foto: Bakina kuhinja

ukusna

OVAKVU USKRŠNJU POGAČU JOŠ NISTE JELI: Mekana jei VAZDUŠASTA, tako je prave samo STARE DOMAĆICE

Kako nijedan praznik ne može da prođe bez pogače, tako smo i mi ovog puta želeli da vam pre svega predstavimo tradicionalni recept za Uskršnju pogaču u kojoj će uživati svi ukućani.

Objavljeno: 07.04.2023. 12:13h

Ova pogača može da se pravi na više različitih načina.

Sastojci:

500 gr brašna

20 grama kvasca

1 kašičica šećera

2 kašičice soli

250 ml mleka

3 kašike ulja

1 jaje +1 jaje za premazivanje

ulje ili margarin za premazivanje

susam ili lan po želji

Priprema:

Pre svega treba da aktiviramo kvasac, a to ćemo uraditi tako što ćemo u jednoj činiji izmrviti kvasac, dodati mlako mleko i šećer i ostaviti da odstoji 15 minuta.

Potom smesi dodati jaje, ulje i so i sve varjačom promešati, a onda postepeno dodavati brašno i mešati.

Poenta je da dobro izmešate kako se ne bi pravile grudvice. Dobijena smesa treba da bude gusta, da nije previše lepljiva i da se odvaja od ivica činije.

Testo podelite na dve polovine i ostavite ih da odstoje na toplom mestu 30 do 45 minuta.

Kada se veličina testa udvostruči, oblikujte u pravougaonik koji ćete premazati ulje ili margarinom, a potom uviti testo u štrudlu.

Isprepletite ta dva dela u obliku kruga i napravite udubljenje u testu za 4 obarena jajeta.

Potom ostavite pogaču da odstoji još sat vremena i premažite umućenim jajeto mi pospite susam ili lan po želji.

Peći pola sata na temperaturi od 200 stepeni.

(Espreso/Krstarica)