RECEPT ZA VELIKI PETAK
DA BI VAM RIBA BILA MEKANA I UKUSNA OVO MORATE DA URADITE PRE PRŽENJA: Svaka domaćica MORA DA ZNA OVAJ TRIK
Spremni smo za Veliki petak, evo savršenog recepta
Uskrs je blizu, a to znači da se i post privodi kraju. Kruna gotovog posta je Veliki petak, iako nije poslednji dan, dan je na koji farbamo jaja, i spremamo posna jela.
Najčešći izbor za ručak je neka vrsta ribe a mi vam donosimo recept za prženu ribu iz marinade koja će oduševiti sve ukućane.
Sastojci
Potrebno je:
- 2 kg ribe
Marinada:
- 2 kašike soli
- 1 kašičica suvog peršuna
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1/2 limuna (sok)
- 3 kašike ulja
...i još:
- 15 kašika običnog brašna
- 6 kašika kukuruznog brašna
- 3 kašičice aleve paprike
- ulje
Priprema
Ribu očistiti i iseći na komade željene veličine.
Pripremljenu ribu staviti u dublju posudu i posuti je sa solju. Dobro promešati. Zatim je posuti sa svim navedenim začinima, rukama dobro promešati, da se svako parče obavije sa začinima, poklopiti i ostaviti u frižider, oko dva sata.
Uzeti kesu, staviti jedno i drugo brašno, kao i alevu papriku, pa sjediniti. U šerpu sipati veću količinu ulja i staviti da se ugreje. U kesu stavljati po nekoliko parčića ribe, isprevrtati rukama kesu, da se riba obavije brašnom, pa stavljati da se prži. Kada porumeni sa jedne strane, okrenuti da i druga strana dobije lepu, rumenu boju. Poslužiti uz krompir salatu.
Savet
Količina brašna je u odnosu 5 : 2, odnosno, na 5 kašika običnog brašna idu 2 kašike kukuruznog brašna.
PORODICA KOJA JE DOSAD ISKUSILA NAJNIŽE OCENE MAJKI I SNAJKI! Tropsko jelo, riba, krompir, ŠTA TO NIJE URODILO PLODOM:
(Espreso/ Recepti.com)