oduševljava
MALO KO SME DA SE USUDI DA SPREMI OVO JELO OD MESA: U njega ide i ŽESTINA, ukus je čisto SAVRŠENSTVO (RECEPT)
Pred vama je recept za čuveni tartar biftek
Malo ko je spreman da napravi ovaj specijalitet. A ljudi nisu ni svesni šta propuštaju.
Još ako ga poslužite uz tost i puter, nema greške.
Sastojci:
800 g goveđeg ili junećeg bifteka
4 žumanceta
po 4 kašičice senfa, kapra, tabaska, vorčester sosa i aleve paprike
8 kašičica limunovog soka
4 čena belog luka
po 120 g kiselih krastavaca i crvenog luka
8 slanih fileta inćuna
80 g ljutog kečapa
100-150 ml konjaka
so
biber
Priprema:
File dobro ocistite od žilica i dobro ga usitnite. Posle čišcenja trebalo bi da vam je ostalo 720 g mesa.
Pripremite osnovu: žumanca, senf, so, biber i limunov sok promešajte, zatim postepeno dodajte ulje kap po kap. Dobro izmešajte, sosu dodajte seckan beli luk, krastavčice, filete inćuna, luk, kapar i alevu papriku. Sve ponovo promešajte, na kraju dodajte kečap, tabasko i vorčester sos. U to stavite polovinu pripremljenog bifteka. Po potrebi još malo posolite i dobro izmešajte.
Mešajte tako da u jednu ruku uzmete kašiku, a u drugu viljušku. Kašikom uzmite malu količinu mesa, a viljuškom gnječite meso jer ćete tako homogenizovati smesu. Dodajte preostalo meso, na isti način izmešajte da se masa ujednači. Po potrebi još začinite.
Na kraju dodajte konjak koji jelu daje posebnu aromu.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)