Pravo iz italije
ORIGINALNI ITALIJANSKI RECEPT ZA FOKAČU: Kada probate najpoznatiji HLEB na svetu NIŠTA više nećete JESTI
Hleb treba da bude što tanji i peče se u okruglim ili pravougaonim tepsijama, poput pogače
Fokača je hlab, poreklom iz Italij. Peče se u rerni, a testo se savršeno razvlači, preko njega idu razni prilozi.
Tajna dobre fokače leži u izradi dobrog testa. Da bi fokača ispunila zadovoljavajuće uslove, spolja treba da bude hrskava, a unutra vazdušasta. Hleb treba da bude što tanji i peče se u okruglim ili pravougaonim tepsijama, poput pogače.
Sastojci:
Za testo:
- 400 g oštrog brašna
- 100 g glatkog brašna
- 350 ml tople vode
- 1 kašičica šećera
- pola kocke svežeg kvasca
- 50 ml maslinovog ulja
- pola kašičice soli
Za nadev:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 2 paradajza
- 7 maslina
- 1 kašičica origana
- pola kašičice morske soli
- pola kašičice ruzmarina
Priprema:
Kvasac pomešajte sa toplom vodom i šećerepm, pa ostavite 15-ak minuta da se aktivira. U drugu posudu pomešajte brašno, so i sa kvascem zamesite testo da se odvaja od zidova posude. Na kraju, sipajte maslinovo ulje i mesite još minut. Testo prekrijte krpom i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi. Na radnu površinu pospite malo brašna, pa premesite testo. Pleh u kom ćete peći nauljite i spustite testo, pa ga prstima razvucite u tanku pogaču. Testo ponovo prekrijte i ostavite ga još pola sata. Za to vreme pripremite nadev. Paradajz, luk i masline sitno naseckajte, a u posebnoj činiji pomešajte maslinovo ulje i origano. Kada je testo ponovo nadošlo, vrhovima prstiju napravite udubljena na površini testa, pa ga premažite smesom od ulj i ruzmarina. Testo pospite paradajzom, maslinama, belim lukom i krupnom solju. U zagrejanoj rerno na 200 stepeni pecite 15 minuta. Kada je gotova možete je ukrasiti svežim peršunom.
U PIROTU NASTAJE NAJBOLJA PICA NA SVETU: Sonjin specijalitet sa jagnjetinom, pirotskim kačkavaljem i čvarcima:
(Espreso/ Stvar ukusa)