SLATKO I UKUSNO
KADA PROBATE MED OD MASLAČKA NEĆETE JESTI NI JEDAN DRUGI: Za poseban šmek dodaje se JEDAN sastojak
Maslačak se koristi u ishrani već mnogo godina
Ako želite nešto slatko, a zdravije od čokolade evo recepta za med od maslačka koji će biti sjajan dodatak u vašoj kuhinji.
Maslačak je korovska biljka. Poznata je po žutim cvetovima koji se pojavljuju već u prvim danima proleća.
Čak se od prženog korena može napravi zamena za kafu.
Sastojci:
- 2 l vode
- 2 velike šolje cvetova od maslačka
- kilogram meda
- 2 limuna
Limun mu daje specijalan šmek.
Priprema:
U vodi prokuvajte cvetove maslačka, procedite ih kroz gustu gazu, pa sok vratite na tihu vatru. Dodajte med i sok od limuna, pa kuvajte na laganoj vatri uz konstantno mešanje dok se smesa ne zgusne. Kad se prohladi sipa se u čiste tegle i koristi se kao i svaki drugi med. Pojedine domaćice umesto meda koriste šećer, ali je recept sa medom mnogo zdraviji i ukusniji.
(Espreso/Srećna republika)