Zaprška
JUGOSLOVENSKA ZAPRŠKA BEZ BRAŠNA KOJA IDE U SVAKO JELO: U jednom SASTOJKU leži TAJNA čuvana DECENIJAMA
NIkada ne biste pretpostavili šta ide u zapršku
Zabluda je ako mislite da se zaprška služi samo za zgušnjavanje jela, mada jeste jedna od njenih primena, zaprška je tu da jelu da poseban ukus, što bismo na našim prostorima rekli određeni "šmek".
Iako su naše bake zapršku spremale uglavnom sa brašnom, najpoznatiji kuvari brašno retko stavljaju u svoja jela. Meni pasulj nikada nije bio lepši i gušći, a ostala jela kremastija. Tajna je upravo u jedno sastojku.
Sa pripremom zaprške počnite uz ulje, crni luk i šargarepu (može i bez nje).
Kada ste stavili luk i šargarepu da se dinstaju prvo posolite po ukusu kako bi luk pustio svoje sokove. Nakon dinstanja, kada je luk omekšao sledi šećer, da dobro ste pročitali, šećer, umesto šećera možete staviti i kašičicu meda.
Nakon ovoga pustite luk i šargarepu da se karamelizuju.
Nadamo se da će vam se dopasti, prijatno!
(Espreso)