Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

TITOV KUVAR

OVO JELO JE BILO NEIZBEŽNO NA TITOVOJ TRPEZI: Ovakvog ga još niste probali TAJNA JE U ZAPRŠCI

Tajna je u "zapršci"

Objavljeno: 05.04.2023. 18:03h

Jedan od najvećih srpskih velikana je morao da jede, a ne samo da je morao nego je i voleo. "Tito je bio veliki gurman, on ne da je voleo samo 'karađorđevu', on je voleo sve." rekao je jednom prilikom njegov kuvar Mića.

Lično smo isprobali nekoliko jela iz "Titovog kuvara" i nije nam uvek do komplikacija i eksperimenata. Moje omiljeno jednostavno jelo je stoga sigurno pilav, i to ne bilo kakav pilav nego pilav koji je jeo naš drug Tito.

Zato vam danas donosimo recept za ovaj savršeno kremasti, ukusan i jednostavan pilav koji smo malo modifikovali, ali svakako sa sobom nosi više od jednog keca u rukavu.

Tajna je u "zapršci".

Titov Pilav

Sastojici:

- Crni luk dve glavice (ili jedan praziluk) - šargarepa dve poveće - 500g pilećeg belog (ako hoćeš možeš i više) - dve šolje pirinča - so - biber - peršun - kašičica meda ili šećera

foto: Profimedia

Priprema:

  • Iseckate crni luk i šargarepu (sitno sve, tanki kolutovi ili kockice, da može lepo da se karamelizuje), podmažete tiganj solidnom količinom ulja i stavite da se dinsta, luk i šargarepu lepo posolite da bi pustili svoj sok, nakon nekog vremena, dodate i med, i mešate, pazite da se ne zalepi, kada krene da dobija boju prelite sa malo vode i dinstajte dok šargarepa ne omekša.
  • Istovremeno, 2 šolje pirinča staviti sa 4 šolje vode da se kuvaju. Staviti malo soli, svakako ćete posle da začiniš sa ostalim, pa nema potrebe.
  • Očistite pileće belo (možete odmah da ga sečete na kockice a možete i kad se skuva), stavite ga da se kuva u začinjenoj vodi, (so, biber, peršun sve odokativno, po ukusu), i nemojte preterano da ga kuvate, čisto da ne bude živo. Samo meso izvadite, vodu ostavite u šerpi.
  • Krenite da zagrevate rernu na oko 180-200 stepeni.
  • Kada se pirinač skuva, ubacite ga u dinstani luk i šargarepu i mešate, onda dodate vodu u kojoj se pile kuvalo i na kraju piletinu.
  • Celu smesu prebaci u neki dublji djuveč, ili pleh, i stavite u rernu. Smesa mora da bude prekrivena vodom, ukoliko mislite da nema dovoljno iz šerpe, dodajte još malo kada proceniš. Stavite u rernu na 20 minuta do pola sata da voda ispari.
  • Na kraju, kad izvadite jelo iz rerne prelij ga maslinovim uljem. I dobro promešajte, tako će da bude ukusno par dana i imaće jako lepu strukturu, ništa se neće ulepiti.

Prijatno!

(Espreso)