SVAKA ČAST!
MESEC DANA JE PROVELA NA AUTOFAGIJI: Čekajte da čujete samo koliko je msršala, frapiraćete se
Autofagija mi je takođe pomogla da se osećam mnogo energičnije
Pročitala sam mnogo tekstova o autofagiji, a njene pristallice tvrde da autofagija može da pomogne u gubljenju težine, poboljšanju funkcije mozga, smanjenju upala i naposletku produženju životnog veka.
I sama sam se odlučila da isprobam ovaj proces, i rezultati su bili izvanredni. Kombinujući autofagiju sa zdravom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću, uspela sam da izgubim sedam kilograma za samo mesec dana.
Najveći izazov je bilo izbacivanje slatkiša, hleba i ugljenih hidrata iz svoje ishrane, ali sam ubrzo shvatila da su ovi namirnice bile krivac za moj prethodni višak kilograma.
Autofagija mi je takođe pomogla da se osećam mnogo energičnije i produktivnije tokom dana, dok sam primetila i da su mi koža i kosa postale sjajniji i zdraviji. Sada se osećam bolje nego ikada pre, i svesna sam da je autofagija samo jedna od mnogih strategija koje mogu da pomognu u održavanju dobrog zdravlja i forme.
Ono što je važno u procesu autofagije, jeste činjenica da postoji "prozor"jela. Morala sam da se ograničim, da jedem u okviru od osam sati. U mom slučaju je to bio period ujutru od 10, naveče do 18 časova. Mimo određenog okvira nisam ništa jela i super sam se osećala.
Međutim, zdrava ishrana može biti ukusna i zadovoljavajuća, a donosi i brojne zdravstvene prednosti.
Dan 1:
Doručak: Omelet sa spanaćem i feta sirom, poslužen uz krišku paradajza
Ručak: Salata od piletine sa zelenom salatom, krastavcima i maslinama
Večera: Pečena riba sa povrćem (paprika, tikvice, patlidžan) i začinskim biljem
Dan 2:
Doručak: Kajgana sa povrćem (paprika, luk, paradajz)
Ručak: Zelena salata sa tunjevinom, jajima i maslinama
Večera: Piletina sa brokolijem i pečurkama
Dan 3:
Doručak: Zobena kaša sa seckanim bademima i bobičastim voćem
Ručak: Salata sa piletinom, crvenim lukom, kukuruzom i paradajzom
Večera: Pileća supa sa povrćem (šargarepa, karfiol, krompir) i crnim hlebom
Dan 4:
Doručak: Omlet sa pečurkama i crvenom paprikom
Ručak: Salata od grilovane piletine, rukole i kozjeg sira
Večera: Pečena riba sa povrćem (cvekla, bundeva, šargarepa) i maslinovim uljem
Dan 5:
Doručak: Jaja na oko sa pečenom slaninom i paradajzom
Ručak: Salata sa tunjevinom, kuvanim jajima i zelenim povrćem (kelj, blitva)
Večera: Piletina sa povrćem (paprika, patlidžan, tikvice) u kineskom stilu
Ostala dva dana se nisam držala striktog jelovnika. Gledala sam da ne unosim slatkiše i beli hleb.
Važno je da se u proces mršavljenja krene polako, a ako se odlučite za autofagiju, imajte na umu da ona nije za svakoga, posebno za one koji pate od ozbiljnih zdravstvenih problema.
Bonus video
(Espreso/Najžena/Lana Vidović)