Devojka u širokim pantalonama, Foto: profimedia

SVAKA ČAST!

MESEC DANA JE PROVELA NA AUTOFAGIJI: Čekajte da čujete samo koliko je msršala, frapiraćete se

Autofagija mi je takođe pomogla da se osećam mnogo energičnije

Objavljeno: 05.04.2023. 08:20h

Pročitala sam mnogo tekstova o autofagiji, a njene pristallice tvrde da autofagija može da pomogne u gubljenju težine, poboljšanju funkcije mozga, smanjenju upala i naposletku produženju životnog veka.

I sama sam se odlučila da isprobam ovaj proces, i rezultati su bili izvanredni. Kombinujući autofagiju sa zdravom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću, uspela sam da izgubim sedam kilograma za samo mesec dana.

Najveći izazov je bilo izbacivanje slatkiša, hleba i ugljenih hidrata iz svoje ishrane, ali sam ubrzo shvatila da su ovi namirnice bile krivac za moj prethodni višak kilograma.

Autofagija mi je takođe pomogla da se osećam mnogo energičnije i produktivnije tokom dana, dok sam primetila i da su mi koža i kosa postale sjajniji i zdraviji. Sada se osećam bolje nego ikada pre, i svesna sam da je autofagija samo jedna od mnogih strategija koje mogu da pomognu u održavanju dobrog zdravlja i forme.

Ono što je važno u procesu autofagije, jeste činjenica da postoji "prozor"jela. Morala sam da se ograničim, da jedem u okviru od osam sati. U mom slučaju je to bio period ujutru od 10, naveče do 18 časova. Mimo određenog okvira nisam ništa jela i super sam se osećala.

Međutim, zdrava ishrana može biti ukusna i zadovoljavajuća, a donosi i brojne zdravstvene prednosti.

Evo jednog jelovnika za pet dana koji će vam pomoći da započnete proces mršavljenja uz pomoć autofagije:

Dan 1:

Doručak: Omelet sa spanaćem i feta sirom, poslužen uz krišku paradajza

Ručak: Salata od piletine sa zelenom salatom, krastavcima i maslinama

Večera: Pečena riba sa povrćem (paprika, tikvice, patlidžan) i začinskim biljem

Dan 2:

Doručak: Kajgana sa povrćem (paprika, luk, paradajz)

Ručak: Zelena salata sa tunjevinom, jajima i maslinama

Večera: Piletina sa brokolijem i pečurkama

Dan 3:

Doručak: Zobena kaša sa seckanim bademima i bobičastim voćem

Ručak: Salata sa piletinom, crvenim lukom, kukuruzom i paradajzom

Večera: Pileća supa sa povrćem (šargarepa, karfiol, krompir) i crnim hlebom

Dan 4:

Doručak: Omlet sa pečurkama i crvenom paprikom

Ručak: Salata od grilovane piletine, rukole i kozjeg sira

Večera: Pečena riba sa povrćem (cvekla, bundeva, šargarepa) i maslinovim uljem

Dan 5:

Doručak: Jaja na oko sa pečenom slaninom i paradajzom

Ručak: Salata sa tunjevinom, kuvanim jajima i zelenim povrćem (kelj, blitva)

Večera: Piletina sa povrćem (paprika, patlidžan, tikvice) u kineskom stilu

Ostala dva dana se nisam držala striktog jelovnika. Gledala sam da ne unosim slatkiše i beli hleb.

Važno je da se u proces mršavljenja krene polako, a ako se odlučite za autofagiju, imajte na umu da ona nije za svakoga, posebno za one koji pate od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Bonus video

(Espreso/Najžena/Lana Vidović)