poslastica
OVU TORTU SVAKA DOMAĆICA SPREMA ZA USKRS: Danas postoji mnogo RECEPATA, a ovaj je skroz ZABORAVLJEN
Svaka domaćica ima svoj recept, a ovaj je jedinstven
Nema osobe koja može da odoli kremastim torta.
Još od malena smo navikli da je jedemo na svim proslavama.
Svaka domaćica ima svoj recept, a ovaj je jedinstven.
Redovno se sprema i za Uskrs.
Sastojci:
Za koru
4 jaja
8 kašika šećera
100ml ulja
150ml mleka
8 punih kašika brašna(160g)
2 kašike kakao praha(40g)
1 prašak za pecivo(10g)
3 kašike mlevenih oraha
1 vanilin šećer
Fil 1
150g maslaca(ili margarina)
100g šećera u prahu
200g mlevene plazme
250ml mleka
Fil 2
250g krem sira(maskarpone ili neki drugi kremast krem sir)
1 vanilin šećer
3 pune kašike nutele/180g
Za posipanje
2 kašike mlevenih ili seckanih oraha
Pleh je 40x30
Priprema:
Umutite 4 jaja sa 8 kašika šećera. Mutite najmanjom brzinom i dodajte 100 ml ulja i 150 ml mleka. Pomešajte 8 kašika brašna, 2 kašike kakoa i prašak za pecivo pa dodajte u smesu. Ubacite i 3 kašike mevenih oraha i vanilin šećer. Mutite mikserom da se sve sjedini. Pleh obložite pek papirom, izručite smesu i poravnajte. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Ispečenu koru podelite na 3 jednaka dela po dužini, ili po širini u zavisnosti od toga da li želite dužu i užu ili kraću i širu tortu.
150 g maslaca i 100 g šećera u prahu sjedinite malo viljuškom, a zatim umutite mikserom. Dodajte 200 g mlevene plazme i 250 ml mleka. Dobro umutte da fil postane kompaktan i kremast.
1/2 fila premažite preko prve kore, zatim preklopite drugom korom pa i nju premažite ostatkom fila. Preklopite trećom korom.
250g krem sira, 1 vanilin šećer i 3 pune kašike nutele sjedinite. Premažite tortu sa svih strana. Dekorišite je po želji orasima mlevenim ili šlagom.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)