setite se
DODAJTE OVO U PROJU I STALNO ĆETE JE TAKO PRAVITI: Prava STARINSKA na kojoj su GENERACIJE odrasle
Recept se razlikuje od drugih, jer bolji ne postoji
Ovakvu starinsku proju morate da napravite što pre.
Recept se razlikuje od drugih, jer bolji ne postoji.
Što pre ćete je spremiti.
Proja je specijalitet koji se pravi od jeftinih sastojaka i od davnina se koristi umesto hleba. Za pravi starinski recept potrebno je samo kukuruzno brašno, so i ključala voda, pa kada se sastojci pomešaju peče se u dobro podmazanoj tepsiji. Danas se dodaje i ulje, kao i prašak za pecivo, kako proja ne bi bila previše suva. Postoji i modernija verzija čuvenog recepta, tkz. projara, u koju se dodaje sir, jogurt, šunka, povrće... Proju možete da služite kao predjelo na slavi, ali i kao dodatak uz pečenje ili sarmu. Uživajte!
Sastojci:
200 g kukuruznog brašna
200 ml kisele vode
1 kašičica soli
50 ml ulja
1 kašičica praška za pecivo
Priprema: Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Onda sipajte ulje, promešajte, a onda postepeno sipajte i kiselu vodu. Sve lepo sjedinite, smesa treba da bude ređa. Tepsiju dobro nauljite, stavite pek papir, pa sipajte smesu. Rernu zagrejte da bude baš vrela, pa stavite proju i pecite na 220°C oko 20-30 minuta. Čačkalicom proverite da li je spremna.
(Espreso/Stvar ukusa)