naučite
OD SADA ĆETE ZAPRŠKU ZA PASULJ PRAVITI SAMO NA JEDAN ZDRAV NAČIN: Ulje vam NE TREBA, odmah ćete ZAPISATI RECEPT
Odmah će ga zgusnuti
Više ne morate da spremate zapršku za pasulj ni sa brašnom, crnim lukom, već to možete da uradite sa jednom namirnicom.
Odmah će ga zgusnuti.
Jela sa zaprškom su nezaobilazni deo kuhinje na Balkanu i uprkos tome što se ne nalaze među najzdravijim jelima, često su na našim trpezama jer su baš takva najukusnija i najzasitnija.
Tako će, na primer, kuvani pasulj biti čist promašaj ako ne napravite dobru zapršku!
Pasulj može da se zaprži na nekoliko načina, a svaki način ima svoje čari. U nekim krajevima zaprška se pravi sa svinjskom mašću, u drugim sa slaninom, a u nekim u zapršci čak i nema brašna.
Klasična zaprška za pasulj
Pravi se od ulja (masti), brašna i mlevene paprike. Priprema je laka - brašno se uprži do zlatne boje, doda se paprika i polako se razredi sa malo čorbice iz lonca sa kuvanim pasuljem. Nakon toga se sve sipa u pasulj i prema želji se ostavlja još nekoliko minuta na vatri.
Zaprška sa lukom i paradajzom
Prvo pasulj potpuno skuvajte, a nakon toga, u drugoj posudi, upržite 1-2 sitno seckane glavice luka dok ne omekša, dodajte mleveni paradajz i mlevenu papriku. Kada voda ispari, dodajte malo brašna rastvorenog u vodi, a nakon toga oceđeni skuvani pasulj. Pržite jelo dok se ne zgusne.
Zaprška bez brašna
Popularna je u nekim kajevima severne Bugarske, a pravi se ovako - prvo se pasulj skuva, a u međuvremenu se u drugoj posudi ugreje ulje ili mast. Rešetkastom kašikom se vadi pasulj i stavlja se u ulje, a u isto vreme se lagano pritiska. Na ovaj način se prebaci kompletan pasulj. Začini se nanom, čubrom, mlevenom paprikom i tada je spreman.
Trik šefa kuhinje kako da spasite zagorelo jelo:
(Espreso/Kurir Stil/Bonaepti.rs)