SJAJNO
OVA BILJKA ISPUŠTA MAST: Svaka srpska kuća je IMA U BAŠTI, nemoguće da niste znali ZA TO
U nastavku saznajte kako da napravite mast od ove lekovite i biljke i za šta je sve ona dobra.
Čuvarkuća je čudotvorna biljka koja je veoma lekovita i može se koristiti na brojne načine. U narodnoj medicini primenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.
Čuvarkuća (lat. Sempervivum tectorum) je višegodišnja zeljasta biljka iz istoimenog roda (Sempervivum). Listovi su joj zeleni, sočni i debeli sa bodljikavim završecima boje kestena. Ona ubrzava metabolizam i čisti telo od toksina, pospešuje izlučivanje mokraće, pomaže kod obilne i bolne menstruacije i dizenterije, umanjuje otoke, čisti rane.
Mast od čuvarkuće se jednostavno sprema i veoma je dobra za mnoga stanja kao što su kurje oko, razne rane i čirevi, pege, herpes zoster, upala uha i oka, crveni vetar, kod uboda pčela, osa, komaraca, protiv hemoroida, opekotina, ispucale kože, različitih zloćudnih bolesti na koži, tvrde kože na stopalima, ugriza. Smanjuje probleme izazvane gihtom i ublažava grčeve.
Priprema masti od čuvarkuće
Za pripremu ove masti će vam biti potrebna jedna šaka iseckanih listova čuvarkuće i 200 grama svinjske masti koja će služiti kao baza. Čuvarkuću sitno iseckati ručno ili u secku. Mast je potrebno oprati u 9 voda.
U jednu šerpicu stavite mast i iseckane komadiće čuvarkuće pa dobro promešajte.
Mast topite na laganoj temperaturi, ali nemojte dozvoliti da sastojci kuvaju. Kada se mast istopi, šerpicu sklonite sa vatre i pustite da odstoji 12 sati. Posle toga mast je potrebno ponovo lagano zagrejati da postane tečna, procediti pa sipati u teglicu.
Mast čuvajte u frižideru i koristite po potrebi. Mast je veoma delotvorna i predstavlja potpuno prirodni preparat.
(Espreso)