SVAŠTA!
LJUDI GA BUKVALNO STALNO JEDU: Ovaj kolač vas može ubiti za par minuta, a mnogi za to nemaju pojma
Rezultat ovakvog postupka je lepljiva masa koja se formira u kuglice
Poznati japanski kolačići "Mochi" napravljeni od riže, koji se u Japanu jedu tokom novogodišnjih praznika, mnoge su koštali života.
Nedavno je u toj zemlji dvoje ljudi umrlo, a nekoliko njih je u kritičnom stanju, zbog gušenja ovim kolačem koji dolazi u mnogo ukusa.
Evo kako se Mochi pravi.
To su zapravo mala, okrugla peciva izrađena od mekane i gumene riže, koja se najpre zagrevaju na pari, a potom udaraju i gnječe.
Rezultat ovakvog postupka je lepljiva masa koja se formira u kuglice i peče ili kuva. Dolazi u više varijanti. Japanske porodice za Novu godinu jedu Moči koji se kuva u supi od povrća.
Pitate se zašto je toliko opasan? Evo i razloga.
Zato što je vrlo ljepljiv. Moči kolačić morate dobro sažvakati pre nego što ga progutate. Ljudi kojima je teško da žvaću, poput starijih baka i deka bez zuba ili male dece, teško će ga pojesti. Ukoliko se pošteno ne sažvaće, a proguta se, može se zaglaviti u grlu i dovesti do gušenja, zbog svog lepljivog materijala.
Prema japanskim medijima, čak 90% ljudi koji su završili u bolnici zbog gušenja tokom prazničnih obroka, bili su stariji od 65 godina.
Jedini siguran način jedenja ovog dezerta je uporno i dugo žvakanje, ili sečenje na manje komadiće. Japanske vlasti svake godine upozoravaju svoje građane da paze kako jedu Moči, ali i pored toga, svake godine bude žrtava, otkrio je BBC.
Na videu ispod možete pogledati kako se on pravi.
Bonus video
(Espreso/Srbijadanas)