PREUKUSNA
NAŠI STARI SU OBAVEZNO U MUSAKU STAVLALI NAMIRNICU KOJA DAJE POSEBNU AROMU: Svaka domaćica je RECEPT znala NAPAMET
Recept ćete poželeti da isprobate odmah
Od sada ćete musaki spremati sa jednom namirnicom koja daje još bolji ukus mesu.
Recept ćete poželeti da isprobate odmah.
Toliko je ukusna, a i neće vam teško pasti na stomak.
Recept za musaku od zelja koji vam donosimo razlikuje se od uobičajenog po tome što mu je dodata slaninica koja ovom jelu daje gurmansku notu. Isprobali smo je i oduševljeni smo ukusom, a vi nam javite u komentarima kako se vama dopada ova musaka u odnosu na klasičnu verziju.
Sastojci:
5 vezica zelja
500 g mešanog mlevenog mesa
vezica mladog crnog luka
100 g pirinča
150 g slaninice
3 jaja
400 ml mleka ili jogurta
100 g kačkavalja
aleva paprika, so, biber
ulje
Priprema:
Očistite mladi crni luk, pa ga iseckajte (zajedno sa percima). Prodinstajte luk na malo ulja, pa mu dodajte mleveno meso, iseckanu slaninicu, pirinač, biber, alevu papriku i so i nastavite da dinstate još desetak minuta. Potom skinite posudu sa ringle i ostavite nadev za musaku da se malo prohladi.
Operite listove zelja pod mlazom hladne vode, skinite zadebljale delove, pa spustite zelje u šerpu sa kipućom vodom i ostavite ih minut-dva. Procedite zelje i polovinu stavite u nauljenu posudu u kojoj ćete peći musaku.
Preko prvog dela zelja stavite nadev, a preko nadeva drugi deo poparenih listova. Pažljivo nožem isecite musaku na kocke.
Umutite jaja sa jogurtom ili mlekom, dodajte izrendani kačkavalj i sve lepo sjedinite, pa prelijte preko musake i pecite je na 180 stepeni dok se mleko, odnosno jogurt i jaja ne ukrčkaju, a kačkavalj ne rastopi.
Služite musaku sa hladnim kiselim mlekom ili pavlakom.
Prijatno!
(Espreso/Telegraf)