savet
PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI CAKU ZA JAGNJEĆE PEČENJE: Ispašće SAVRŠENO samo ako mu dodate 1 SASTOJAK (RECEPT)
Često se dešava da vam ispadne suvo i tvrdo, ali postoji caka kako da vam se to više ne dešava
Uskoro će Uskrs, a većina domaćica za ručak obavezno sprema i jagnjeće ili svinjsko pečenje.
Često se dešava da vam ispadne suvo i tvrdo, ali postoji caka kako da vam se to više ne dešava.
Profesionalni kuvari imaju svoju tajnu.
Jagnjetina ima opojnu aromu koju je moguće delimično neutralizovati ruzmarinom.
Veče pre pečenja iseckajte nežnu kožu jagnjetine, pa je natrljajte solju, domaćim maslinovim uljem, čenom belog luka i s nešto ruzmarina.
Pustite da se tako marinira u frižideru.
Ali, pazite da ne preterate s ruzmarinom! Ovo mediteransko bilje ima jak miris i mogao bi da prevlada celim jelom ako meso prekrijete njime. Dve grančice ruzmarina biće dovoljne za komad od nekoliko kilograma mesa.
Pecite "toplo" meso
Izvadite meso barem sat vremena pre pečenja iz frižidera i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi.
Na taj način ćete izbeći ''šok'' koji bi meso doživelo ako ga iz hladnoga prebacite u vruće okruženje poput rerne. Osim toga, ispečeno meso imaće lepšu boju.
Ne preterujte s termičkom obradom
Ako meso okrećete na ražnju, onda ćete dobiti najravnomernije pečenje. Ako niste u mogućnosti da je pripremite na taj način, možete je ispeći i u rerni.
Meso treba da se peče otprilike sat vremena po kilogramu mesa, ali bolje ga je duže obrađivati na nižoj temperaturi nego skratiti proces, ali isušiti meso.
Podlivajte jagnjetinu
Marinirani jagnjeći but možete staviti u rernu i peći nekoliko sati a da ga uopšte ne proveravate. Ipak, sočnije meso dobićete ako ga svakih pola sata podlijete kombinacijom domaćeg ulja, začina i vode.
Tokom pečenje pokrijte posudu s jagnjetinom poklopcem ili aluminijskom folijom kako bi se svi ukusi koncentrisali u mesu.
Poslužite sa stilom
Mlada jagnjetina najčešće se služi uz krompir pečen na masnoći ove životinje ili s korenastim povrćem.
Odlično se slaže s mladim lukom, graškom, kao i sosom na bazi crvenog vina te nanom.
Ako želite da unesete prefinjenost u proces pečenja jagnjetine, možete odabrati i pečenje jagnjećih kotleta ili od komadića napraviti gulaš.
Bonus video:
(Espreso/Kurir Stil)