TREBA ZNATI
TRIK KOJI SVAKA KUVARICA OBAVEZNO MORA DA ZNA: Ako uradite jednu stvar svi vitamini i minerali ostaće u namirnicama
Detaljnije o ovome objasnila je nutricionistkinja Jovana Vučelić
Mnogi ljudi su najčešće fokusirani na odabir namirnica, kada je vođenje računa o ishrani i zdravlju u pitanju. Međutim, ono na šta većina zaboravi jeste da je i način pripreme veoma važan.
Detaljnije o ovome objasnila je nutricionistkinja Jovana Vučelić:
- Od načina obrade namirnica mnogo zavisi koji stepen vitamina će se izgubiti. Ono što se savetuje kao najbolja opcija jeste kuvanje na pari, kojim se zadržava najveći procenat vitamina i minerala.
Želim posebno da naglasim da namirnice treba soliti na kraju termičke obrade. Kada dodajete so na samom početku procesa kuvanja minerali se pretvaraju u vodu, odnosno u umak - navodi nutricionistkinja i dodaje:
- U zavisnosti od načina spremanja i obrade hrane, vitamini gube svoja svojstva u nekoj meri. Termičkom obradom hrane na visokim temperaturama, pored vitamina gube se i minerali. Kako bi se što više vitamina sačuvalo najbolje je spremati hranu na pari, poklopljenu, kao i na nižim temperaturama.
Kuvanjem ovih namirnica na pari, sačuvaćete veliki procenat vitamina:
Kupus - vitamin C 75.5%, vitamin B 96.8%
Šargarepa - vitamin C 79.1%, vitamin B 88.4%
Kelj - vitamin C 75.5%, vitamin B 89.8%
Grašak - vitamin C 73.7%, vitamin B 98.7%
Krompir - vitamin C 57.3%, vitamin B 86.3%
Spanać - vitamin C 61.7%, vitamin B 74.8%
(Espreso/Informer)