savet
NI SLUČAJNO NEMOJTE DA RADITE OVO KADA SPREMATE POSNE PUNJENE PAPRIKE: Zbog 3 greške vam ne ispadnu SOČNE i MEKANE
Toliko su ukusne da su lepše i od mrsnih
Ako vam ponestaje ideja za posni ručak, nemojte da očajavate.
Posne punjene paprike će očarati vaše ukućane.
A ono što malo koja domaćica zna da se prave greške zbog kojih ne ispadnu kako treba.
Svako ima svoj recept za punjene paprike, ali ipak postoje neke stvari na koje morate da obratite pažnju kada ih pripremate. Da li vam se desilo da vam nisu uspele i nisu bile sočne i ukusne kao i obično? Saznajte u čemu ste pogrešili i kako to da ispravite.
Kupujete pogrešnu vrstu paprika
Najbolje paprike za punjenje su babure. Naravno, možete pokušati i sa šiljama i drugim vrstama, ali u tom slučaju ćete dobiti potpuno drugačije jelo od onog koje tradicionalno pripremaju mame i bake.
Pogrešno birate meso
Iako svaka domaćica ima svoj recept, za smesu se najčešće koristi mešavina mlevenog mesa, pirinča i luka, a dodaju se i začini poput mlevene paprike, bibera, soli, peršuna i belog luka. Može se ubaciti i jaje. Čista junetina najčešće je previše suva, pa se koristi mešano mleveno meso. Dobar odnos je 70:30 u korist junetine. U slučaju da se ipak odlučite za čistu junetinu, najbolji izbor je meso od plećke. Neki kuvari dodaju i sitno seckanu slaninu da bi bile sočne.
Paprike nemojte da punite do vrha
Nakon što očistite papriku od semenki, napunite je smesom, ali nikada do vrha. Tokom kuvanja pirinač će se naduti, pa smesa može ispasti, a paprike popucati. Papriku možete zatvoriti paradajzom ili krompirom, jer tako smesa neće ispasti iz paprike.
Dodajete previše zaprške
Paprike spadaju u povrće koje se teže vari, a ako tome dodate i masnoću iz nadeva, kao i obilje zaprške, postoji rizik da požalite što ste pojeli jednu previše. Lakša varijanta podrazumeva manje zaprške ili brašno razmućeno u vodi kojim se takođe može zgusnuti umak.
Pogrešno pripremate pirinač
Ako odaberete nekvalitetan pirinač ili ga prekuvate, rezultat neće baš najbolji. Zato je pirinač najbolje dodati sirov u smesu ili ga kratko propržiti na ulju ili svinjskoj masti.
(Espreso/Bakina i Dekina kuhinja)