UKUSNO
PASULJ SA KOLENICOM, OVO SVAKA SRPSKA KUĆA MORA DA PROBA: Po ovom receptu će ispasti NIKAD UKUSNIJI, zapišite ga
Provereni recept za čorbast pasulj kome dimljena kolenica daje poseban ukus!
Sastojci:
500 grpasulja
1 mesnata kolenica
1 velika glavica luka
2-3 lista lorbera
2 šargarepe
2 čena belog luka
so i biber
ulje
brašno
aleva paprika
peršun
Priprema:
Pasulj potopite preko noći. Ujutru ga stavite u hladnu vodu, pa neka provri na visokoj temperaturi. Odlijte tu vodu, sipajte drugu.
Oljuštite i naseckajte luk i šargarepu. Dodajte u pasulj, dodajte i list lorbera i stavite da se kuva. Za to vreme operite kolenicu, stavite je u drugi lonac, sipajte hladnu vodu da ogrezne pa kad provri izvadite kolenicu a vodu sačuvajte.
Prebacite kolenicu u lonac sa pasuljem i sve kuvajte dok se skoro sasvim ne raskuva. Napravite zapršku od brašna, aleve paprike i ulja u tiganju, pa prelijte pasulj koji krčka. Stišajte vatru pa polako dodajte začine po ukusu.
Pred sam kraj dodajte beli luk, prethodno očišćen i sitno iseckan. Kad servirate, dekorišite sitno seckanim listom peršuna.
Recept: Kika K.
(Espreso/Stvar ukusa)