NJAMI
PRAVA ZAPRŠKA ZA PASULJ SE SPREMA SAMO NA 1 NAČIN: Od sada ćete je samo tako PRAVITI, BRAŠNO zaboravite (RECEPT)
On može da zaprži na nekoliko načina, a jedan način je samo zdraviji od drugih
Pasulj retko da može da ispadne ukusan bez zaprške.
On može da zaprži na nekoliko načina, a jedan način je samo zdraviji od drugih.
Moći ćete da uživate u njemu i neće vam teško pasti.
U nekim krajevima zaprška se pravi sa svinjskom mašću, u drugim sa slaninom, a u nekim u zapršci čak i nema brašna.
Klasična zaprška za pasulj
Pravi se od ulja (masti), brašna i mlevene paprike. Priprema je laka - brašno se uprži do zlatne boje, doda se paprika i polako se razredi sa malo čorbice iz lonca sa kuvanim pasuljem. Nakon toga se sve sipa u pasulj i prema želji se ostavlja još nekoliko minuta na vatri.
Zaprška sa lukom i paradajzom
Prvo pasulj potpuno skuvajte, a nakon toga, u drugoj posudi, upržite 1-2 sitno seckane glavice luka dok ne omekša, dodajte mleveni paradajz i mlevenu papriku. Kada voda ispari, dodajte malo brašna rastvorenog u vodi, a nakon toga oceđeni skuvani pasulj. Pržite jelo dok se ne zgusne.
Zaprška bez brašna
Popularna je u nekim kajevima severne Bugarske, a pravi se ovako - prvo se pasulj skuva, a u međuvremenu se u drugoj posudi ugreje ulje ili mast. Rešetkastom kašikom se vadi pasulj i stavlja se u ulje, a u isto vreme se lagano pritiska. Na ovaj način se prebaci kompletan pasulj. Začini se nanom, čubrom, mlevenom paprikom i tada je spreman.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)