ZA RUČAK
BOSANCI SE DAVE U OVOM SPECIJALITETU: Tradicionalno JELO koje će vas NATERATI da ga SPREMITE
Domaćice imaju svoju caku sa receptom, a vi ćete ga odmah zapisati
Bamija je jelo koje se sprema širom Bosne i Hercegovine.
Domaćice imaju svoju caku sa receptom, a vi ćete ga odmah zapisati.
Dosta podseća na gulaš, a ako ga volite sigurni smo da će vam se dopasti i ovaj recept koji se baš lako sprema. Za pripremu možete da koriste bilo koju vrstu bamije, a ako se odlučite za suvu samo je kratko skuvajte pre dodavanja u jelo.
Sastojci:
500 g telećeg mesa (od buta)
700 g bamije
1/2 svežeg limuna
20 ml ulja
1 crni luk
2 veća paradajza
so, biber, slatka mlevena paprika
2 kašike paradajz paste
Priprema: Isecite meso na kokckice, pa propržite na malo ulja, a onda dodajte i sitno seckani crni luk. Mešajte i pržite dok i luk ne bude gotov. Bamiju prelijte limunovim sokom.
U meso dodajte paradajz isečen na kockice, pa kada pusti sok posolite, pobiberite, pospite mlevenom paprikom i dodajte paradajz pastu. Krčkajte na laganoj vatri još 10 minuta. Zatim dodajte bamiju, pa sve lagano promešajte. Sipajte toplu vodu da prekrije bamiju i meso, pa poklopite, smanjite temepraturu i ostavite da se krčka još 20 minuta.
(Espreso/Stvar ukusa)