recept
GIBANICA SA SIROM I SPANAĆEM PO RECEPTU DŽEJMIJA OLIVERA: Kuvar otkrio TAJNU kako da KORICA BUDE HRSKAVA
Gibanica može da se jede u bilo koje doba dana
Gibanica je najpoznatija srpska pita sa sirom, a svaka domaćica ima neku svoju tajnu kako je priprema. Ali, ako želite da je napravite na malo drugačiji način, u nastavku teksta pročitajte recept čuvenog kuvara Džejmija Olivera.
On je tradicionalnu pitu obogatio spanaćem, aromatičnim začinima, ali i još jednom vrstom sira. Takođe, otkrio je i tajnu kako da korica bude hrskavija nego inače.
Sastojci:
100 g pinjola
5 jaja
300 g feta sira
50 g čedar sira
1 kašičica origana
700 g spanaća
prstohvat muskatnog oraščića
1 limun
malo putera
ljuta mlevena paprika
Priprema:
Propržite pinjole u suvom tiganju nekih 3-4 minuta. U posudi pomešajte jaja, feta sir, rendani čedar sir, posolite, pobiberite i pospite origano. Dodajte pinjole i grubo promešajte. U tiganju zagrejte malo ulja, pa stavite spanać (300 g), posolite i pospite muskatni oraščić.
Kada "uvene" dodajte preostali spanać, rendanu koru limuna i malo putera. Sklonite sa šporeta. Uzmite veći deo pek papira i zgužvajte ga, pa dobro pokvasite. Iscedite i stavite na radnu površinu. Nauljite, pa rasporedite 4 kore, tako da oblikujete pravougaonik (2 gore i 2 dole, neka se malo preklapaju).
Nauljite i pospite malo ljute mlevene paprike. Tako poređajte još jedan red, a onda ponovite još jedan. Spanać dodajte u smesu sa jajima i promešajte. U tiganj gde je bio spanać stavite kore sa sve pek papirom i pritisnite malo da oblože dno i ivice, ali i da vire iz tiganja.
Sipajte smesu unutra, pa izrendajte još malo čedar sira preko. Zatvorite korama koje vire iz tiganja (bez pek papira, njega isecite). Ostavite na šporetu 2 minuta na jakoj vatri da uhvati koricu, pa stavite u zagrejanu rernu na 200°C oko 20 minuta.
Pogledajte video o srpskoj radničkoj hrani koju voli ceo svet:
(Espreso/Stvar ukusa)