Sarma, Foto: Printscreen Youtube / Serpica Recepti

sjajno

SVE VREME POGREŠNO MOTATE SARMU I ZATO VAM SE RASPADA TOKOM KUVANJA: Biće vam žao što OVU CAKU niste znali RANIJE

Ove tehnike za savijanje sarme će vam olakšati dugotrajnu pripremu

Objavljeno: 30.03.2023. 14:00h > 14:53h

Polako nam se bliži najveći Hrišćanski praznik, Vaskrs. Domaćice prikuljaju recepte za tradicionalna Srpska jela, koja se moraju naći na trpezi tog dana.

Između ostalog, jedno od tih jela jeste ukusna sarma.

Potrebno:

-glavica kiselog kupusa srednje velicine

foto: Printscreen TikTok/majaa1302

Za fil:

-junece mleveno meso(mozete da mesate meso po zelji)

-casa od 1dcl pirinca

-2 glavice crnog luka

-pola glavice belog luka

-1 kasika vegete

-so po ukusu

- bibera na vrh male kasikice

-1 kasika aleve sitne paprike

-1 jaje

-malo seckanih suhomesnatih proizvoda oko 80-100gr(stavlja se u fil)

Izmedju sarmi po zelji dodati suhomesnatih proizvoda-kolicina po zelji ,lovorov list 2-3.

Za zaprsku( koju ne morate stavjati) -3 kasike ulja,2kasike brasna,1 kasika aleve sitne paprike.

foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Priprema:

Za dobru sarmu kupus treba da je tanjih listova,da nisu tvrdi,da nije prekiseo i preslan.Obavezno probajte kupus pre pravljenja,ako je jako slan i kiseo isperite ga vodom.Ako imate tvrde listove kupusa,potopite ga sa toplom vodom i nek stoji 1h da omeksaju.

Ako vam se desi da previse isperete kupus,pa dok kuvate sarmu vidite da nije dovoljno kisela,ukus popravite sa limunom.On je najbolji da se povrati originalni ukus kiselog kupusa.Mozete ukus i doterati sa kuvanim paradaizom,ali vam pre preporucujem limun.

Kuvani paradaiz je dobar kod vegeterijanskih sarmi za doterivanje ukusa.Sarma se nikad ne mesa,samo se prodrma serpa tokom kuvanja.

Poklopite je do pola i na laganoj temperaturi stavite da se kuva.Ja je ne mogu zamisliti bez krompir pirea.

Kupus rasparcajte na listove.Na svakom listu zasecite zadebljanje(ima na slici dole).

foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Fil: luk crni i beli iseckajte,izdinstajte na malo ulja.Luk dodajte mesu,dodajte pirinac,vegetu,so,biber,alevu papriku,jaje,sitno iseckane suhomesnate proizvode.Sve izmesati,filovati listove i motati sarme(videti slike dole).Sarme ne motati precvrsto jer pirinac nabubri,da ne bi doslo do pucanja listova.Na dno serpe staviti listove kupusa,one iz sredine koju su jako mali za motanje,ili iskidane.

Redjati sarme(videti slike),izmedju stavljati suhomesnate proizvode,lovorov list.Naliti vodom da bude 2 prsta iznad sarmi,staviti da lagano krcka oko 2 sata.Kada je kuvana,napraviti zaprsku ne ulju isprziti brasno,przi se 1 minut.Skloniti sa sporeta i umesati sitnu papriku.Sipati lagano u sarmu,prodrmati serpu ipustiti da krcka jos 10 minuta.

Sarme od zelja:

(Espreso/Šerpica.net)