paŽnja
OVO JE TRADICIONALNI KOLAČ KOJI SE SPREMA UOČI USKRSA: Svaki Srbin ga mora imati na stolu (FOTO)
Napomena: Ako nemate ove sekače, a recimo imate okrugli od lima, stisnite jedan kraj sekača i dobićete sekač jajastog oblika
Potrebno je:
250 g maslaca
450 g brašna
100 g šećera
1 vanil šećer
1 jaje
1 žumance
1/3 kesice praška za pecivo
I još treba:
fondan u raznim bojama (Recept za fondan)
sekači
marmelada od kajsija
Izmiksati maslac, šećer, vanilin šećer, jaje i žumance. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i rukama umesiti testo. Pripremljeno testo uviti u rastegljivu foliju i ostaviti u frižideru 1 h .
Na pobrašnjenoj radnoj površini testo razvući na 5 mm, zatim sekačima u obliku jajeta i zeca iseći testo. Slagati na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 180 °C 13-14 minuta. Kolače ostaviti da se malo prohlade u plehu zatim ih prebaciti na žicu da se skroz ohlade.
Svaki kolačić premazati marmeladom. Najbolje ćete to uraditi sa četkicom sa kojom inače premazujete testa, itd. Fondan razvući tanko i istim sekačima iseći jaja i zeke.
Jaja ukrasite cvetićima i drugim šarama po želji, a zekama dodajte oči i brkove. U pripremu i dekorisanje ovih kolačića obavezno uključite i decu.
(Espreso/minjina-kuhinjica.com)