recept
OVO JELO SE TRADICIONALNO SPREMA NA DAN USKRSA, SVAKA KUĆA MORA DA IMA NA STOLU: Kašičica OVOG SASTOJKA daje aromu
Nalijte vodom da sarmice ogreznu i stavite da se kuvaju na tihoj vatri oko 45 minuta
Iako je sarma zimsko jelo, teško i masno, ljudi na našem području ne odriču je se ni kada počnu lepši dani i topliji meseci. Istini za volju, ne odustaju od njene nešto laganije varijante. Sarmice od zelja su pravi prolećni delikates, pa iako je za njihovu pripremu potrebno nešto više vremena, sav trud se na kraju isplati.
Recept nije zahtevan i mogu ga savladati i početnici u kuhinji. Umesto zelja možete koristiti i listove mladog kupusa, blitve, pa i listove vinove loze, kad je u sezoni.
Sastojci:
2 veće veze zelja (oko 20 listova)
1 kašičica soli
1 kašičica belog sirćeta
2 litra vode
za fil:
500 g mešanog mlevenog mesa
2 srednje glavice crnog luka
3 manja čena belog luka
100 g pirinča
so
biber
začinska paprika
suvi vlašac
500 ml vode
100 ml ulja
Priprema:
Listove zelja temeljno operite, pa im tankim nožem pažljivo uklonite zadebljali središnji deo. U širu posudu sipajte vodu, so i sirće i pustite da provri.
Kroz vrelu vodu samo provucite jedan po jedan list zelja kako bi omekšao. Poparene listove stavljajte u dublju posudu sa hladnom vodom.
Na zagrejanom ulju propržiti sitno seckani beli luk dok ne postane staklast. Dodajte iznječeni crni luk i sve začine, pa mesto. Sve dobro sjedinite i izdinstajte sa malo vode.
Kada je meso dopola gotovo, dodajte oprani nekuvani pirinač i sve dobro sjedinite. Sklonite sa vatre i ohladite fil.
Posudu u kojoj će se sarmice kuvati podmažite uljem.
List zelja stavite na dasku, dodajte dve kašike fila, preklopite stranice lista, pa urolajte u sarmicu. Ređajte umotane sarmice dok imate materijala.
Nalijte vodom da sarmice ogreznu i stavite da se kuvaju na tihoj vatri oko 45 minuta.
Gotove sarmice izvadite i poslužite sa kiselim mlekom.
Prijatno!
Pogledajte recept za najbolje sarme:
(Espreso / Telegraf)