Foto: Printscreen Youtube Ricette Fatte In Casa

topi se

OVAJ TRADICIONALNI KOLAČ SE VEKOVIMA UNAZAD SPREMA ZA USKRS: Recept će vas OBORITI sa NOGU

Uskrs je praznik kome se najviše raduju mališani, pa i slatkiši i kolači moraju biti zastupljeni u određenoj meri

Objavljeno: 29.03.2023. 20:42h

Tradicionalni kolač koji vekovima egzistira na našim trpezama i gotovo je neizostavan desert svih praznika i proslava.

ako se radi o veoma važnom i velikom hrišćanskom prazniku - Uskrsu, dolikuje svakom domaćinstvu i izobilje na trpezi. Pored, tradicionalno ofarbanih jaja, glavnog jela, jagnjetine ili svinjetine, raznih salata, stavljamo akcenat na desert.

Uskrs je praznik kome se najviše raduju mališani, pa i slatkiši i kolači moraju biti zastupljeni u određenoj meri.

foto: Profimedia

U tradicionalne kolače spadaju razna slatka testa, a kako je Uskrs praznik u znaku hleba, ni kada su deserti u pitanju ne izostavljamo slatko testo.

Naime, kolači od jabuka po običajima najzastupljeniji desert na trpezama kada su praznici u pitanju zato što je jabuka voće koje je dostupno tokom cele godine.

Hrskava, sočna i jednostavna za napraviti, njeno visoćanstvo - lenja pita!

Lenja pita s jabukama

Sastojci

Testo:

foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

3 jajeta

čaša šećera

čaša ulja (ili malo manje masti)

2 čaše brašna

čaša jogurta

kesica praška za pecivo (ili kašičica sode bikarbone)

Fil:

1 kg jabuka

foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

2 kašike ulja

šećer po potrebi

2-3 kašike griza

1. Za testo u posudi pomešajte jaja, šećer, ulje, brašno s praškom za pecivo i jogurt. Sve dobro izmešajte i napravite testo.

2. Za fil oljuštite jabuke, izrendajte i izdinstajte na ulju. Dodajte griz i šećer po potrebi.

foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

3. Sipajte pola testa u podmazan pleh i pecite par minuta dok se ne uhvati korica. Zatim sipajte fil, preko fila stavite drugu polovinu testa.

4. Pecite 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

5. Kad je pita pečena, možete je posuti šećerom u prahu.

(Espreso/Stvar ukusa)