topi se
OVAJ TRADICIONALNI KOLAČ SE VEKOVIMA UNAZAD SPREMA ZA USKRS: Recept će vas OBORITI sa NOGU
Uskrs je praznik kome se najviše raduju mališani, pa i slatkiši i kolači moraju biti zastupljeni u određenoj meri
Tradicionalni kolač koji vekovima egzistira na našim trpezama i gotovo je neizostavan desert svih praznika i proslava.
ako se radi o veoma važnom i velikom hrišćanskom prazniku - Uskrsu, dolikuje svakom domaćinstvu i izobilje na trpezi. Pored, tradicionalno ofarbanih jaja, glavnog jela, jagnjetine ili svinjetine, raznih salata, stavljamo akcenat na desert.
Uskrs je praznik kome se najviše raduju mališani, pa i slatkiši i kolači moraju biti zastupljeni u određenoj meri.
U tradicionalne kolače spadaju razna slatka testa, a kako je Uskrs praznik u znaku hleba, ni kada su deserti u pitanju ne izostavljamo slatko testo.
Naime, kolači od jabuka po običajima najzastupljeniji desert na trpezama kada su praznici u pitanju zato što je jabuka voće koje je dostupno tokom cele godine.
Hrskava, sočna i jednostavna za napraviti, njeno visoćanstvo - lenja pita!
Lenja pita s jabukama
Sastojci
Testo:
3 jajeta
čaša šećera
čaša ulja (ili malo manje masti)
2 čaše brašna
čaša jogurta
kesica praška za pecivo (ili kašičica sode bikarbone)
Fil:
1 kg jabuka
2 kašike ulja
šećer po potrebi
2-3 kašike griza
1. Za testo u posudi pomešajte jaja, šećer, ulje, brašno s praškom za pecivo i jogurt. Sve dobro izmešajte i napravite testo.
2. Za fil oljuštite jabuke, izrendajte i izdinstajte na ulju. Dodajte griz i šećer po potrebi.
3. Sipajte pola testa u podmazan pleh i pecite par minuta dok se ne uhvati korica. Zatim sipajte fil, preko fila stavite drugu polovinu testa.
4. Pecite 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
5. Kad je pita pečena, možete je posuti šećerom u prahu.
(Espreso/Stvar ukusa)