Popara, Foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

UKUSNO

EVO SA ČIME SE POPRARA ZAPRAVO PRAVI: U UŽICU to rade na OVAJ STARI NAČIN, zapištite obavezno RECEPT

Popara je super način da iskorsitite bajat hleb, a od vašeg ukusa zavisi kako ćete je napraviti.

Objavljeno: 28.03.2023. 23:44h

Popara je odličan način da se upotrebi hleb koji je već postao tvrd, suv, nejestiv, a istovremeno i da se podsetite ukusa detinjstva. Ovo sirotnjisko jelo svaki kraj sprema na svoj način, pa npr. dok se u Užicu jede sa kajmakom i mlekom, u Šumadiji se pravi sa vodom i sirom.

Na društvenim mrežama se često vodi polemika oko porekla najstarijeg jela, ali na kraju krajeva to i nije toliko bitno.

Pripremite ga u zavisnosti od vašeg ukusa, kao Užičani ili Šumadinci.

POPARA SA VODOM I SIROM

Sastojci:

2-3 kriške bajatog hleba

1 kašičica maslaca

oko 1 šolja vode

sir

foto: Printscreen/Youtube/ ŠtaDaJedem?

Priprema: Sipajte vodu u šerpu i ostavite da se ugreje. Zatim dodajte maslac. Pre nego što krene da ključa sklonite vodu sa šporeta i prelijte preko hleba koji ste isecpkali na komade. Pospite izmrvljenim sirom i promešajte. Poklopite i ostavite par minuta da se popari i jelo je spremno.

POPARA SA MLEKOM I KAJMAKOM

Sastojci:

400 g bajatog hleba

400 ml vode

400 ml mleka

150 g kajmaka

250 g starog sira

Priprema:

Pomešajte vodu i mleko i ostavite da proključa. Sklonite sa šporeta, pa dodajte hleb koji ste iscepkali. Promešajte dobro, pa dodajte pola količine kajmaka i sav sir koji ste izdrobili. Vratite na šporet i kuvajte još 5 minuta, pa sklonite. Sipajte u tanjir i dodajte kašiku kajmaka.

(Espreso/Stvar ukusa)