Prolećne sarmice, Foto: Printscreen/Youtube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

PROLEĆNE SARMICE

OVAKO SE SPREMA ZAPRŠKA ZA PROLEĆNE SARMICE: Čim ih prelijete na ovaj način biće SOČNE (RECEPT)

Neviđeno dobre prolećne sarmice

Objavljeno: 26.03.2023. 17:25h

Probajte sarmice na ovaj način i oduševićete se!

Sastojci Količina

veza blitve 1

šargarepe 3

manja glavica crnog luka 1

čena belog luka 2

mlevenog pilećeg ili ćur. mesa 400 gr

mala šoljica ječma 1

jaje 1

putera 50 gr

kašika brašna 4-5

mleka 700ml

soli 2 kašičice

bibera 1 kašičica

iseckanog vlašca 1 kašika

kašike ulja 4

Sarmafoto: Printscreen Youtube / Serpica Recepti

Kako pripremiti

Na 2 kašike ulja izdinstati sitno iseckan crni luk da postane staklast. dodati beli luk, potom šargarepu i meso. Kada je skoro gotovo posoliti, pobiberiti i dodati vlašac.

Skloniti sa vatre i dok se to hladi u većoj šerpi probariti listove blitve (svega 1-2 min) kako bi omekšali. U prohlađen fil dodati 1 jaje i obaren ječam.

Polako puniti listove i savijati kao klasične sarme (voditi računa jer listovi lako pucaju). U podmazanu tepsiju (sa preostale 2 kašike ulja) ređati polako sarmice.

U šerpi na blagoj vatri otopiti puter, ispržiti brašno i zaliti mlekom da se dobije ne mnogo gust bešamel sos. Posoliti po ukusu. Preliti ga preko sarmica i staviti da se 30 min zapeku u rerni na 170C.

Služiti toplo.

(Espreso / Recept.žena.blic)