recept
POHOVANE PAPRIKE PUNJENE KAJMAKOM, RECEPT STIŽE PRAVO IZ SKADARLIKE: Ukusne i sočne toliko da im NIKO NEĆE ODOLETI
Srpske domaćice često zajedno sa paprikama, istovremeno pune i tikvice istim nadevom, i kuvaju ih zajedno (nalik dolmi u muslimanskoj tradiciji)
U Srbiji se ovo jelo pravi od paprike, pirinča i mesa. U Južnoj Srbiji se jelo naziva i butane šušpe a pravi se od suvih paprika. Takođe se u pirotskom okrugu puni paprika sa orasima i prazilukom.
Ovako spremljene paprike jedan su od specijaliteta koji se može pronaći i probati u kafanama u čuvenoj beogradskoj, boemskoj četvrti.
Pohovane paprike jedno su od onih jela koje je idealno rešenje za ručak na brzinu. Međutim, ako niste znali one su, spremljene na malo drugačiji način, jedan od specijaliteta koji mnogi rado naručuju u kafanama beogradske, boemske četvrti - Skadarliji.
Donosimo vam recept za pohovane paprike sa sirom i kajmakom, čiji ukus neodoljivim smatraju ne samo domaći, već i mnogi strani turisti. Posebnu draž im daje susam koji se dodaje u nadev.
Sastojci:
8 oljuštenih pečenih paprika200 gr sira 150 gr kajmaka 2 kašičice susama 2 jaja 2 kašike brašna 3 kašike hlebnih mrvica (prezli) 1 dl ulja
Priprema:
Izgnječite sir i dodajte kajmak i susam, pa sve zajedno dobro izmešajte. Paprike posušite pa ih napunite smesom od sira, kajmaka i susama, tako što ćete u svaku staviti po punu supenu kašiku nadeva.
Brašno sipajte na jedan tanjir, umutite dva jaja, a prezle sipajte u posebnu posudu. Zagrejte ulje.
Papriku punjenu nadevom od sira, kajmaka i susama uvaljajte u brašno, u jaja, pa u prezle i pržite na zagrejanom ulju, na umerenoj temperaturi dok prezle ne dobiju lepu žućkastu boju.
Izvadite ih na tanjir, na koji ste stavili salvetu ili kuhinjski ubrus, koji će da upiju višak ulja.
Paprike poslužite tople uz majonez ili tartar sos.
Prijatno!
(Espreso/Telegraf)