Kavurma, Foto: PrintScreen/ YouTube/ KUHINJA I DOMACINSTVO by Eldar Durakovic

recept

OMILJENO SRPSKO JELO NA POSAN NAČIN: Kavurma na vodi koja se peče u rerni i PRELIVA PIVOM

Kavurma sa povrćem je idealna za one dane kada se posti na vodi

Objavljeno: 24.03.2023. 23:43h

Iz turske kuhinje nam dolazi kavurma, jelo koje se sprema od prženog mesa, a preliva se istopljenom svinjskom mašću. Obično se jede zimi uz turšiju, a često se služila i na slavama.

A kako je u toku Uskršnji post, a ipak vam se jede kavurma, naš predlog je da isprobate i posnu varijantu i to na vodi. Povrće i sojine ljuspice sipajte u posudu i ispecite, a onda prelijte smesom od piva i brašna. Poslužite uz salatu i eto super obroka.

foto: PrintScreen/ YouTube/ KUHINJA I DOMACINSTVO by Eldar Durakovic

Sastojci:

500 g pečuraka

300 g sojinih ljuspica

2 šargarepe

4 praziluka

Za preliv:

400 ml piva

3 kašičice slatke paprike

1 puna kašika brašna

Priprema:

foto: PrintScreen/ YouTube/ KUHINJA I DOMACINSTVO by Eldar Durakovic

Sojine ljuspice potopite u vrelu vodu i ostavite, najmanje sat vremena, da nabubre. Dobro ih ocedite, pa stavite u posudu u koju ćete dodati sitno secakne i očišćene pečurke, praziluk i rendanu šargarepu.

Pobiberite i posolite, pa sve dobro promešajte. Dobijenu smesu sipajte u vatrostalnu posudu i dobro rukama pritisnite da se sve lepo pritisne. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 20 minuta. Za preliv pomešajte brašno, slatku papriku i pivo. Dobro sjedinite da nema grudvica.

Zatim prelijte kavurmu, pa nastavite da pečete dok se ne uhvati rumena korica, a onda pokrijte aluminijumskom folijom i izbockajte na par mesta, pa pecite dok sva tečnost ne ispari. Ostavite da se potpuno ohladi, pa isecite na kocke.

Majke i snajke:

(Espreso/Stvar ukusa)