recept
OMILJENO SRPSKO JELO NA POSAN NAČIN: Kavurma na vodi koja se peče u rerni i PRELIVA PIVOM
Kavurma sa povrćem je idealna za one dane kada se posti na vodi
Iz turske kuhinje nam dolazi kavurma, jelo koje se sprema od prženog mesa, a preliva se istopljenom svinjskom mašću. Obično se jede zimi uz turšiju, a često se služila i na slavama.
A kako je u toku Uskršnji post, a ipak vam se jede kavurma, naš predlog je da isprobate i posnu varijantu i to na vodi. Povrće i sojine ljuspice sipajte u posudu i ispecite, a onda prelijte smesom od piva i brašna. Poslužite uz salatu i eto super obroka.
Sastojci:
500 g pečuraka
300 g sojinih ljuspica
2 šargarepe
4 praziluka
Za preliv:
400 ml piva
3 kašičice slatke paprike
1 puna kašika brašna
Priprema:
Sojine ljuspice potopite u vrelu vodu i ostavite, najmanje sat vremena, da nabubre. Dobro ih ocedite, pa stavite u posudu u koju ćete dodati sitno secakne i očišćene pečurke, praziluk i rendanu šargarepu.
Pobiberite i posolite, pa sve dobro promešajte. Dobijenu smesu sipajte u vatrostalnu posudu i dobro rukama pritisnite da se sve lepo pritisne. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 20 minuta. Za preliv pomešajte brašno, slatku papriku i pivo. Dobro sjedinite da nema grudvica.
Zatim prelijte kavurmu, pa nastavite da pečete dok se ne uhvati rumena korica, a onda pokrijte aluminijumskom folijom i izbockajte na par mesta, pa pecite dok sva tečnost ne ispari. Ostavite da se potpuno ohladi, pa isecite na kocke.
Majke i snajke:
(Espreso/Stvar ukusa)