Ilustracija, Foto: Profimedia

otkrivamo vam

OVA NAMIRNICA UBRZAVA OPORAVAK OD GRIPA: Stručnjaci tvrde da samo NJU JEDETE AKO STE PREHLAĐENI

U ishranu treba uključiti hranu bogatu antioksidansima, kao što je sveže voće i povrće. Mogu se konzumirati bobičasto voće, kivi i citrusi koji sadrže vitamin C, vitamin E, cink, vitamin A i selen

Objavljeno: 24.03.2023. 16:13h

Kada obolite od gripa, treba da se fokusirate na izgradnju imuniteta hranom bogatom antioksidansima i celim žitaricama.

Udanima kada nas trese groznica i imamo grip, za jačanje imuniteta važno je okrenuti se raznim antioksidansima i u jelovnik uključiti hranu bogatu omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, kažu stručnjaci.

"Nepravilna ishrana može povećati ozbiljnost i trajanje infekcije. Dobro izbalansirana ishrana pomaže u jačanju imunološkog sistema i takođe upravlja komplikacijama infekcije", kažu lekari.

HRANA BOGATA ANTIOKSIDANSIMA

U ishranu treba uključiti hranu bogatu antioksidansima, kao što je sveže voće i povrće. Mogu se konzumirati bobičasto voće, kivi i citrusi koji sadrže vitamin C, vitamin E, cink, vitamin A i selen.

INTEGRALNE ŽITARICE

foto: Profimedia

"Ne zaboravite da vam je potrebna energija dok se oporavljate od infekcije. Konzumirajte cele žitarice za borbu protiv virusa", ​​kažu stručnjaci.

Cela zrna uključuju proso, kinou, smeđi pirinač, crveni pirinač, ovsene pahuljice.

ANTIMIKROBNA HRANA

Protivupalna ili antimikrobna hrana kao što je đumbir, može se dodati jelima ili čaju. Takođe, preporučuje se da dodate beli luk dok kuvate povrće.

RECITE "NE" PRERAĐENOJ HRANI

Prerađenu hranu treba izbegavati jer smanjuje funkcionisanje imunog sistema.

"Treba jesti sveže kuvana jela umesto prerađene hrane. Izbegavajte alkohol i pušenje. Izbegavajte gazirana pića.Hranu bogatu trans mastima, poput prženih stvari, takođe treba izbegavati po svaku cenu", navode lekari.

Takođe, veoma je važno da dok se oporavljate od gripa pijete dovoljno tečnosti - vodu, vodu sa limunom i biljne čajeve.

JOGURT I PIĆA NA BAZI VOĆA

foto: Profimedia

"Napravite napitke na bazi voća i dodajte im čia semenke ili semenke bundeve. Smutije na bazi jogurta sa orasima i semenkama takođe treba konzumirati, jer povećavaju nutritivnu vrednost vaše celokupne ishrane", navode dijetetičari.

LAGANO KUVANO POVRĆE ZA SALATU

Nemojte jesti sirove salate.

"Povrće lagano propržite i dodajte malo belog luka u mešavinu. Minimalno kuvanje je potrebno", kažu oni.

(Espreso/Lepa i srećna)