NEMA UKUSNIJE
STARINSKI RECEPT ZA BAKLAVU, OVAKVU NI TURCI NE SPREMAJU: Ukus je boli glava, polizaćete prste POSLE NJE
Jednostavan kolač koji se brzo sprema
Kad se uželimo nečeg slatkog, izbor najčešće pada na baklave ili tulumbe, jer su prelivene sirupom i posle samo nekoliko zalogaja mogu da utaže želju za šećerom. Ovi kolači koji su nekada krasili izloge poslastičarnica nepravedno su pali u zaborav, a na njihovo mesto su došle kremaste poslastice, kolači i torte za čiju je pripremu potrebno mnogo vremena.
Ako ste se uželeli proverenih starinskih kolača, napravite baklavu od gotovih kora, sa orasima, prelivenu slatkim sirupom.
Sastojci
500 gr tankih kora za pitu
400 gr šećera
300 gr oraha
100 ml ulja
dve kesice vanilin šećera
1 limun
Priprema:
Sameljite orahe, a tepsiju premažite uljem. Na dno tepsije stavite dve kore, poprskajte ih uljem, sipajte malo mlevenih oraha, pa stavite novu koru koju ćete takođe poprskati uljem. Ređajte tako kore poprskane uljem i mlevene orahe dokle god ih sve ne utrošite.
Poslednje dve kore samo poprskajte uljem, pa isecite baklavu oštrim nožem i stavite da se peče na 180 stepeni dok ne porumeni.
Kako se sprema Bajram? Pogledajte u videu ispod
(Espreso/Telegraf)