Gibanica u plehu, Foto: PRINTSCREEN/YT/HOME KITCHEN WITH DANNY

prekusna

OVAKO SE SPREMA STARINSKA GIBANICA: 1 sastojak joj DAJE MEKOĆU, taj TRIK malo koja DOMAĆICA ZNA (RECEPT)

Jedan sastojak joj daje mekoću

Objavljeno: 22.03.2023. 17:05h

Starinska gibanica je najbolji izbor za doručak.

Jedan sastojak joj daje mekoću.

Domaćice će se oduševiti receptom.

Sastojci:

foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

1kg brašna

0.5kg ovčijeg sira

250g kajmaka

10 jaja

foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

250g masti

1dl ulja

2dl mleka

Priprema

U brašno sipajte ulje, dodajte malo soli i zamesite testo sa mlakom vodom. Dobro urađeno testo podelite na 21 komad i ostavite da odstoji. Potom ih razvijte u male kore.

foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Po tri male kore premažite mašću i složite jednu na drugu, pa razvlačite oklagijom da debljine kore za rezanca. Ovu koru pecite na plotni ili u pećnici sa obe strane. Kore će se odvojiti jedna od druge, tako da ćete dobiti tri pečene kore.

Isto uradite sa preostalim testom. Umutite 8 jaja, dodajte usitnjeni sir i kajmak i sve dobro izmešajte. Posebno otopite mast. Na dnu tepsije sipajte 1-2 kašike masti, složite kore i premazujte ih sirom. Na kraju umutite dva jaja sa mlekom i prelijte preko složene gibanice. Poprskajte mašću i pecite u rerni.

(Espreso/Najžena)