recept
POSNA LENJA PITA NA VODI KOJU ĆETE ODMAH POJESTI: Omiljena SRPSKA POSLASTICA koja se NAJLAKŠE SPREMA
Napravite nikad lepšu posnu lenju pitu.
Lenja pita je srpski kolač koji se pravi sa jabukama i koji se često nalazio na trpezi, jer su sastojci jeftini, a ukus predivan. Takođe, ni priprema nije komplikovana, pa su domaćice ovu poslasticu služile i na slavljima.
A kako je u toku Uskršnji post ne morate da se odričete omiljenih kolača, samo ih pripremite malo drugačije, tj. sa posnim namirnicama. Naš današnji predlog je lenja pita kojom možete da se zasladite i ako postite na vodi, a u nastavku pročitajte recept.
Sastojci:
Za testo:
2 šolje brašna
2 šolje griza
1 šolja šećera
šećer u prahu za posipanje
Za fil:
1,5 kg rendanih jabuka
1 šolja šećera
1 kašičica cimeta
1 limun
1 vanilin šećer
Priprema:
Jabuke izrendajte, pa dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i rendanu koru limun. Promešajte i ostavite sa strane. U drugoj posudi pomešajte brašno, griz, šećer i prašak za pecivo, pa promešajte. Podelite smesu na 3 jednaka dela.
U tepsiju sipajte polovinu smese, pa izjednačite. Stavite pola fila, sipajte drugi deo smese, pa opet fil i na kraju pospite treći deo smese. Pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta. Lenju pitu pecite na 200°C oko 40 minuta.
Pospite je šećerom u prahu, pa pokrijte krpom i ostavite do sutradan. Jabuke će pustiti sok i lepše će se povezati sa testom.
Kineski recept za Mesečev kolač:
(Espreso/Stvar ukusa)