Proklijali krompir, Foto: Pritnscreen

UKUSNO ALI OPASNO

OVO NISTE NI SANJALI: Evo šta se desi sa organizmom AKO POJEDEMO PROKLIJALI KROMPIR

Da li vam se ikada desilo da pojedete proklijali krompir? Evo šta može da vam se desi ako ga pojedete.

Objavljeno: 20.03.2023. 15:09h

Krompir je povrće koje jedemo skoro svakodnevno u različitim oblicima, a da li znamo šta može da se desi ako pojedemo proklijali krompir?

Cela biljka krompira sadrži glikoalkaloide, ali najveću koncentraciju nalazimo u listovima, cvetovima, zelenoj kori i klicama. Najniža koncentracija nalazi se u telu krumpira. Toksičnost se povećava fizičkim povredama biljke, niskom temperaturom skladištenja i skladištenjem na jakom svetlu. Obrada krompira pečenjem, kuvanjem, prženjem i obradom u mikrotalasnoj pećnici ne eliminiše glikoalkaloide. Međutim, uklanjanje kore pre kuvanja može smanjiti sadržaj glikoalkaloida u sirovom krompiru.

I solanin i chaconin uzrokuju toksičnost putem poremećaja ćelija što dovodi do gastrointestinalnih simptoma kao što su povraćanje, bolovi u stomaku i proliv. Neki ljudi takođe mogu osetiti glavobolju, crvenilo, smetenost i groznicu. Bilo je nekoliko slučajeva smrti od jedenja otrovnog krompira. Početak simptoma obično je u nekoliko sati, ali može biti odložen i do jednog dana.

foto: Youtube printscreen

Većina pacijenata s blagim simptomima može ostati kod kuće. Ako su simptomi ozbiljni i dugotrajni, možda će biti potrebna lekarska pomoć.

Toksičnost glikoalkaloida iz krompira može se svesti na najmanju moguću meru ako kupite krompira koliko vam je potrebno, a ne više, ako ga čuvate na hladnom i suvom mestu i ako ga ljuštite pre pripreme. Nemojte skladištiti krompir i luk zajedno jer gasovi iz luka mogu ubrzati klijanje krompira. Savet za izbegavanje bilo koje vrste bolesti koje se prenose hranom odnosi se na krompir: ako ste u nedoumici, izbacite ga.

A ovde pogledajte humanitarno kuvanje sa poznatim ličnostima:

(Espreso/Nova.rs)