pažnja
PRAVIMO VELIKU GREŠKU KADA SPREMAMO OMILJENI DORUČAK I ZBOG TOGA BUDE GNJECAVO: Viršle se nikako NE KUVAJU u VODI
Postoje greške koje ljudi prave kada kuvaju viršle, zbog kojih budu gnjecave i bezukusne
Viršle su često "kućna" brza hrana kojoj pribegnemo kada želimo doručak ili večeru na brzaka. I jednostavno je, zar ne? Gotove su za par minuta i uz dodatak senfa, kečapa ili priloga po izboru, imate ukusan brzi obrok.
Ali postoje greške koje ljudi prave kada kuvaju viršle, zbog kojih budu gnjecave i bezukusne!
Stručnjaci kažu da viršle ne bi trebalo kuvati u vodi, kao da su jaja! Mnogi od nas, kada žure, ne prže viršle tako da dobiju koricu, već ih samo ubace u lonac s vodom i puste da se kuvaju nekoliko minuta.
Ali to je ogromna greška!
Viršle su u najvećem broju slučajeva polugotov proizvod, koji bi trebalo samo zagrejati ili termički obraditi do željene teksture - kao što je, recimo, hrskava korica kada ih ispržite u tiganju.
Ali ako ih barite u vodi kao jaja, viršle će upiti iznenađujuće veliku količinu te vode. A dok je upijaju, u ostatak vode u loncu otpuštaju sve ukuse iz sebe. A pošto ih često kuvamo kada žurimo i radimo još "hiljadu" stvari, ostavimo ih u vodi predugo i onda dobijemo gnjecave, bezukusne viršle "pune" vode.
Zato postoji sjajna caka - lonac do pola napunjen vodom stavite da se zagreje, ali na njega samo postavite cediljku. Na nju poređajte viršle i poklopite. Viršle će se skuvati na pari a neće upiti nimalo vode! Biće tople i ukusnije nego inače!
U videu ispod pogledajte trik i spremite najbolje jaje na oko:
(Espreso/Noizz.rs)